NOS NieuwsAangepast

"We hopen dat het nabestaanden troost biedt"

De onderzoekers bij een brokstuk | ANP

Een deel van het team van Nederlandse en Australische experts kon vandaag voor het eerst aan het werk op de rampplek van vlucht MH17. De experts kwamen daar via een nieuwe, langere en vooral veiligere route.

Voordat het werk begon, was er een minuut stilte. "We hopen dat de start van de werkzaamheden en het bergen van deze stoffelijke overschotten de nabestaanden wat troost biedt", schrijft Pieter-Jaaps Aalbersberg, het hoofd van de repatrieringsmissie, in een verklaring.

Twee teams

De zeventig experts onderzochten vandaag een stuk grond bij een kippenboerderij in het dorpje Grabovo. Ze zijn verdeeld in twee teams. Het eerste team doorzoekt het gebied en markeert belangrijke plekken. Het andere team bergt de stoffelijke resten en spullen die worden gevonden. Dat doen de onderzoekers met beschermende kleding en handschoenen aan.

"In principe wordt alles wat wordt gevonden op de rampplek eerst gefotografeerd", zegt Aalbersberg. "Vervolgens wordt het door de berger in zakken gedaan. Alle zakken krijgen een label en worden met brancards afgevoerd." Daarna zijn ze met een ambulance naar de stad Soledar gebracht.

Vanaf morgen gaan de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen naar Charkov, waar Nederlandse, Australische en Maleisische forensisch experts klaarstaan om ze te onderzoeken. Vervolgens kunnen ze met het vliegtuig naar de vliegbasis in Eindhoven worden gebracht. Hier krijgen de stoffelijke resten dezelfde ceremonie als vorige week.

Uitrusten

Het team overnacht vanaf nu in Soledar, zo'n 90 kilometer ten noordwesten van de rampplek. De mensen die vandaag op de rampplek waren, mogen morgen uitrusten. "Deze mensen hebben vandaag zwaar werk verzet en we zijn trots op hun doorzettingsvermogen en hun volharding", zegt Aalbersberg. "Ze realiseren zich dat ze met belangrijk werk bezig zijn en die verantwoordelijkheid drukt zwaar op hun schouders."

Wel is het de bedoeling dat morgen tachtig andere experts richting de rampplek gaan. De komende dagen kunnen daar nog eens twintig mensen bijkomen, inclusief duikers en mensen met speurhonden.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl