NOS NieuwsAangepast

Nauwelijks controle op zuipvakanties jongeren

ANP

Zuipen aan de Nederlandse kust blijkt voor minderjarigen op de meeste campings nog altijd geen probleem. De meeste gemeentes controleren namelijk niet of nauwelijks of jongeren een biertje drinken, blijkt uit een rondgang.

Sinds 1 januari mogen jongeren onder de 18 niet drinken. Gemeentes moeten controleren of ze dat ook echt niet doen.

Maar van de 200 ondervraagde gemeentes zegt de helft helemaal niet op campings te controleren. En als ze wel controleren, komen ze in de meeste gevallen niet bij de tenten zelf, maar alleen in de horeca. Een tent is namelijk privéterrein, dus daar mogen minderjarigen doen wat ze willen.

Biermuren

"Ik ga een 16-jarige die met een biertje rondloopt echt niet aanspreken", zegt een van de campingbazen. "Ze mogen drinken bij de tent, dus we laten ze met rust. Tenzij het uit de hand loopt", zegt een ander.

Campingeigenaar Ed Troost doet wel wat tegen de biermuren, maar merkt dat het lastig is. "Ik heb meegemaakt dat een ouder met tientallen kratten bier het terrein op komt rijden. Die zijn dan bedoeld voor zoonlief in de tent. Tja, dan wordt het juridisch ingewikkeld. Wij verzoeken ouders in zo'n geval toch rechtsomkeert te maken."

ANP

Een kratje per persoon

"Soms gaan we heel hard", vertelt de 17-jarige kamperende Mo aan NOS op 3. "En dat wordt niet gecontroleerd." Hard betekent in dit geval: een krat bier per persoon per dag.

Op de camping waar Mo nu zit, loopt elke avond bewaking. "Maar van de kratten bier voor onze tent zegt de campingbaas niets." Officieel mag je op zijn camping twee kratten voor je tent hebben, "maar ze controleren niet of er twee of drie staan", aldus Mo. Het bier "regelen" ze, bij vrienden die boven de 18 zijn.

ANP

Zuiderburen profiteren

Door de strengere alcoholregels in Nederland, wijken veel jongeren uit naar campings in België. "Tijdens bezoeken aan die campings vertellen de jongeren mij dat ze hier naartoe komen omdat ze dan kunnen drinken" zegt hoofdinspecteur Deyonette. "En dat doen ze ook flink."

Staatssecretaris Van Rijn zegt dat de gemeentes zich wel moeten houden aan de Drank - en Horecawet. In september wil hij aan de Tweede Kamer uitleggen hoe hij die wet gaat uitvoeren. De Belgische politie bekijkt na de zomer of er extra maatregelen nodig zijn.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl