NOS NieuwsAangepast

IBAN wordt verplicht nummertje

Je rekeningnummer bestaat nu nog uit een overzichtelijke zes tot negen cijfers. Maar vanaf morgen zijn dat er achttien en komen er ook nog een paar letters bij. Je zal er ook aan moeten geloven, want een IBAN-rekeningnummer is vanaf morgen verplicht.

Hier zetten we een paar voor de hand liggende vragen voor je op een rijtje.

Hoe ziet mijn IBAN-nummer er straks uit?

Je IBAN-nummer bestaat uit achttien cijfers en letters. Alle Nederlandse IBAN-nummers beginnen met NL, gevolgd door een controlecijfer dat per rekeningnummer verschilt. Daarna komen vier letters die de naam van je bank aangeven. Bijvoorbeeld: ABN AMRO wordt ABNA, ING wordt INGB, Rabobank wordt RABO en SNS bank wordt SNSB. Daarna volgt je oude rekeningnummer, die aan de voorkant wordt aangevuld met een aantal nullen om uiteindelijk op 18 tekens uit te komen.

Bijvoorbeeld: het ABN AMRO rekeningnummer 45.84.63.362 wordt: NL06ABNA0458463362

Ging dit te snel? Onderstaand filmpje legt het je - in Jip en Janneke taal - nog een keertje uit.

Ik heb geen zin om het zelf uit te zoeken. Hoe kom achter mijn nieuwe rekeningnummer?

Er zijn veel websites die je een handje helpen met je IBAN-nummer, zoals http://www.ibanconverter.com/, of http://www.ibanzoeken.nl/. Weet je je rekeningnummer? Dan is het een kwestie van uit je hoofd leren.

ANP

Hoezo krijg ik ook IBAN? Ik ben toch geen bedrijf?

Je krijgt straks een IBAN-nummer omdat Europa een gezamenlijke betaalmarkt wil. Je kan dus straks makkelijker naar heel Europa geld overmaken. Deze betaalmarkt heet SEPA, wat Single Euro Payments Area betekent. Alle EU-landen zijn onderdeel van SEPA, net als Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco. Met IBAN wordt het dus makkelijker om als particulier geld over te maken.

Geld overmaken naar andere Europese rekeningen wordt met IBAN op den duur ook goedkoper. Maar banken moeten dit dan wel eerst zelf doorvoeren. Of, en wanneer ze dit gaan doen is niet bekend.

En waarom zou ik dat willen?

IBAN is dus handig als je geld naar iemand in het buitenland wil overmaken. Bijvoorbeeld als je online iets in het buitenland wil kopen. Of als je in Europa een hotel wil boeken, of een auto wil huren. Dit moet nu vaak met een creditcard, maar er zijn veel mensen in Nederland die geen creditcard hebben. Voortaan kan je dan IBAN gebruiken. Handig dus.

Veranderen de rekeningnummers van goede doelen ook?

Ja, de bekende rekeningnummers van goede doelen veranderen ook. Zo krijgt giro 555 vanaf morgen het fijne nummer NL08INGB0000000555 toegewezen.

Niet echt een makkelijk te onthouden nummertje, zou je denken. Maar, ze hebben er iets op gevonden: het ezelsbruggetje " Nederland, Geef 8! In Nood Gul Bijschrijven op 7 nullen en 3 vijven".

Het nieuwe nummer staat wel wat minder leuk op de bekende "555" shirtjes.

ANP

Moet ik mijn rekeningnummer bij een automatische incasso aanpassen?

Heb je ergens een automatische incasso lopen, bijvoorbeeld voor je huur, sportschool, telefoon of vereniging? Dan hoef je niks aan te passen. Al je bestaande incasso's worden automatisch aangepast. Als je een nieuwe automatische incasso aangaat, moet je wel het IBAN-nummer invullen.

En wat gebeurt er als ik niet overstap?

Vanaf morgen kun je geen geld meer overmaken naar oude rekeningnummers. Als je het toch probeert, wordt het rekeningnummer niet herkend. Tja, toch maar omrekenen dus.

Heb je nog meer vragen over IBAN? Op de website www.overopiban.nl kun je veel antwoorden vinden. Ook hebben veel banken een IBAN-hulplijn de wereld ingeroepen, die je via de klantenservice kan bereiken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl