NOS NieuwsAangepast

Tooitrend verboden op festival

Haarbanden, bloemenkransen, hoedjes: onmisbaar voor de doorgewinterde festivalganger. En ook van een indianentooi kijkt niemand op. Maar deze steeds populairdere modeaccessoire is stereotyperend en daarmee kwetsend, vinden organisatoren van het Bass Coast festival in Canada. Daarom zijn de tooien daar nu verboden.

Inheems

"Het Bass Coast festival vindt plaats op inheems grondgebied", leggen de organisatoren uit. "Ons beleid moet in lijn zijn met de opvattingen en wensen van de inheemse volkeren, dat is belangrijk voor ons."

Ze snappen wel dat de tooien populair zijn, maar vinden toch dat we de betekenis niet mogen vergeten. Hoog tijd om deze tooitrend een halt toe te roepen. Tijdens het festival in Nicola Valley zal de beveiliging daarom een oogje in het zeil houden.

"Sorry"

Het is niet voor het eerst dat de indianentooi een probleem is. In de modewereld wordt 'ie steeds populairder en levert daarom een hoop kritiek op.

Eerder moest Pharell Williams zich verontschuldigen omdat hij met een verentooi op de cover van de Elle stond. En ook bij Chanel kregen ze kritiek toen er in een modeshow indiaanse symbolen werden gebruikt.

Urgh. Why does the fashion industry insist on turning sacred cultural items into fashion props? #NOTHappy@ELLEUKpic.twitter.com/pcjFER2bVe ? Aparna Balakumar. (@OnceAPARNATime) 4 juni 2014

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl