NOS NieuwsAangepast

Willen we nog wel Russische stagiairs?

Hebben we in Nederland nog wel zin in veertig Russen die een prestigieuze managementstage komen doen? Sinds de ramp met MH17 een stuk minder, zo lijkt het. Het Rijk twijfelt of het President's Programme wel door moet gaan, nu de verhoudingen op zijn zachtst gezegd een deuk hebben opgelopen.

"We gaan op korte termijn beslissen of dit programma blijft bestaan", zegt persvoorlichter Herman van Gelderen van Buitenlandse Zaken. "We bekijken hoe de situatie is, wat de belangen zijn en of het gepast is om door te gaan. Het is dan de bedoeling dat we deze week, of volgende week, een besluit nemen."

Het President's Programme biedt elk jaar zo'n veertig Russische ondernemers en managers de mogelijkheid een trainingsprogramma te volgen bij Nederlandse bedrijven. Een schat aan ervaring voor de Russische stagiairs, en een kans voor de Nederlandse ondernemingen om de handelsrelaties met Rusland aan te halen.

2013 'groot succes'

Het programma wordt sinds 1997 aangeboden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook Duitsland, Frankrijk, Finland, Japan, Noorwegen en de VS nemen deel aan het programma.

De editie van 2013, ons mislukte vriendschapsjaar met de Russen, werd nog een groot succes genoemd:

Maar nu overheerst de twijfel, omdat er "sinds de vliegramp een nieuwe situatie is ontstaan", zegt Van Gelderen. Lullig voor de deelnemers, want de lijst voor 2014 staat al vast.

"Er wordt nu gekeken wat de politieke ontwikkelen in Rusland zijn en wat het juiste moment is om het besluit te nemen. Dat is nog lastig te bepalen, aangezien er belangrijkere dingen zijn dan een uitwisselingsprogramma."

Wat betekent dit voor Nederland?

Het schrappen van het programma kan ook nadelige gevolgen hebben voor Nederland. In 2012 schreef de website rusproject.nl dat "het President's Programme de afgelopen 14 jaar heeft bewezen dat het Nederlandse exporteurs helpt om te scoren in Rusland".

Het programma van 2011 zou volgens de deelnemende bedrijven zelf naar schatting hebben geleid tot vervolginvesteringen van totaal 5 miljoen euro voor Nederlandse bedrijven. Als het programma niet doorgaat, lopen Nederlandse bedrijven dus ook inkomsten mis.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl