NOS NieuwsAangepast

Of toch geen exit Lingo?

Tellen we verder? Of stopt het na 25 jaar? | ANP (bewerking NOS)

Het maakt wat los, de naderende exit van Lingo. Als het aan AVROTROS-voorzitter Ed Nijpels ligt, blijft het televisiewoordspelletje gewoon voortbestaan. Bij Knevel en van den Brink zei Nijpels dat hij de netcoördinatoren gaat vragen om het programma te verplaatsen naar Nederland 1.

Lingo zou dan om 17.30 uur moeten worden uitgezonden. Op dat tijdstip is daar nu Sesamstraat. In het voorstel van Nijpels zou Sesamstraat dan naar Nederland 3 moeten verhuizen. Het verplaatsen van Sesamstraat voor de kinderen levert geen problemen op, zegt Nijpels: "kinderen weten Nederland 3 heel goed te vinden."

'Lingo moet blijven'

En de echte diehard fans hopen met hem mee. Er is ook een Facebookpagina opgericht om het spelletje te behouden: Lingo moet blijven. Maar niet alleen de kijkcijfers zijn slecht. Het aantal likes staat op het moment van schrijven op een schamele 140.

De pagina die je wist dat zou komen: 'Lingo moet Blijven.' https://t.co/LLlwVpPjOD #lingo Nick Muller (@_NickMuller_) 30 juli 2014

Wat zegt Lucille?

Lingo-gezicht Lucille Werner rekent ook op het behoud van Lingo, maar op een andere manier dan Nijpels. Zij ziet een zomer-Lingo voor zich, om het gat te vullen dat DWDD achterlaat in die tijd van het jaar.

"Ik presenteer dit programma al tien jaar, sommigen werken hier al 25 jaar. Maar we zijn strijdbaar. Het plan wat we al jaren hebben, gaan we doorvoeren", zegt Werner. "Zoals het er nu uitziet nemen we het tijdslot van De Wereld Draait Door over, als zij hun zomerstop ingaan. Misschien gaan we wel uitzenden op locatie."

En - we gaan naar de finale - François?

Anderen zijn wel blij met de boodschap dat het programma stopt. Zelfs mensen met een echt Lingo-hart.

'Mister Lingo' François Boulangé laat in een reactie weten Lingo niet te zullen missen. Hij presenteerde het woordspelletje van 1992 tot 2000. "Er wordt tegenwoordig een hoop geluld en er zit allerlei commercie in", zegt Boulangé. "Lingo is gemaakt als ram-bam-bam, spelen! Niet kletsen, maar woorden raden op tempo. Dat is er uitgehaald de afgelopen jaren."

Wat een memorabele dag. Lingo stopt na 700 jaar. En dat hadden ze natuurlijk veel eerder moeten doen. #lingo Bart van Merwijk (@bartvanmerwijk_) 30 juli 2014

Gisteren kwam naar buiten dat Lingo vanwege tegenvallende kijkcijfers stopt als dagelijks televisieprogramma. In september is de laatste uitzending. De eerste aflevering van Lingo werd in 1989 uitgezonden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl