NOS NieuwsAangepast

New York is Elmo, Koekiemonster en Spiderman zat

Koekiemonster op Times Square | EPA

Het is oppassen geblazen voor Koekiemonster, Spiderman en Elmo. New York is het slechte gedrag van verklede straatartiesten op Times Square helemaal zat en wil daarom strenge regels.

De karakters op het plein zijn geen lieverdjes. Zo gaf Spiderman een politieman een klap, duwde Koekiemonster een peuter, riep Elmo antisemitische leuzen, betastte Toy Story's Woody een vrouw en maakten twee Vrijheidsbeelden flinke ruzie. "Dit gaat veel te ver", aldus burgemeester Bill de Blasio. "Met het nieuwe beleid kunnen we straks tegen hen zeggen: volg de regels, of je werkt hier niet meer."

Elmo op het plein | EPA

"Geen toestemming"

Ook Sesame Workshop, het bedrijf achter de figuren in Sesamstraat, wil van de artiesten af: "We hebben geen toestemming gegeven om verkleed als karakter uit Sesamstraat de straat op te gaan. We geven om onze fans en het imago van ons merk en willen, net als iedereen, dat het veilig is op de straten." Sesame Workshop zegt dat het met andere bedrijven, die ook rechten op karakters bezitten, bekijkt welke stappen ze kunnen ondernemen.

Juristen zeggen dat het nog best moeilijk kan worden om een vergunningensysteem op te zetten. Je kan de mannen en vrouwen zien als straatartiesten, dan vallen ze onder de vrijheid van meningsuiting. Alleen als hun werk gezien wordt als een commerciële activiteit, is het wél mogelijk om regels op te leggen. "Je moet bewijzen dat ze er alleen maar zijn om geld te verdienen", zegt een jurist tegen The Guardian.

Spiderman tijdens Thanksgiving | AFP

So you wanna be a street artist?

Ook Amsterdam klaagt over brutale artiesten op de Dam. Een CDA'er opperde in 2012 dat het misschien een idee was om de straatartiesten eerst auditie te laten doen. Inmiddels is ook Amsterdam strenger geworden: je mag van de gemeente maximaal een half uur lang op dezelfde plek optreden, anders heb je een vergunning nodig.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl