NOS NieuwsAangepast

VVN: 'gedowntunede' auto is gevaar op de weg

In een omgebouwde auto rijden, heeft veel voordelen: geen dure APK, geen rijbewijs en geen wegenbelasting. Maar er zit ook één groot nadeel aan, waarschuwt Veilig Verkeer Nederland (VVN): je bent een gevaar op de weg.

Steeds vaker laten mensen hun auto een toontje lager brommen door meerdere versnellingen te blokkeren. Daardoor kan het karretje nog maar maximaal 45 kilometer per uur en is het voor de wet een landbouwvoertuig. Een uitkomst voor mensen die minder geld aan hun auto kwijt willen zijn, of nog geen rijbewijs hebben. Je mag in de omgebouwde auto's namelijk al rijden vanaf je 16e - op voorwaarde dat je een T-rijbewijs hebt.

De 'nieuwe' versnellingspook | NOS / Martijn van der Zande

De snelweg is voor deze zogeheten 'motorvoertuigen met beperkte snelheid' (MMBS) verboden terrein. Maar ook op andere wegen zijn ze volgens VVN gevaarlijk: de 'gedowntunede' auto ziet er normaal uit, maar rijdt veel langzamer. "Voor andere weggebruikers zijn deze auto's moeilijk of pas op het laatste moment te herkennen, waardoor hun snelheid foutief wordt ingeschat", zegt VVN.

De 17-jarige Thijs verbouwt auto's. Eindhovens Dagblad ging bij hem langs:

"Maak rijbewijs B en APK verplicht"

De VVN roept de politiek op om iets aan de omgebouwde auto's te doen, bijvoorbeeld door een rijbewijs B en een APK verplicht te stellen voor dit soort auto's.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl