NOS NieuwsAangepast

MH17: brokstukken in kaart gebracht

Het Nederlandse onderzoeksteam kan nog weinig doen in Oekraïne. Toch wordt steeds meer bekend over het rampgebied. Dankzij een internationaal onderzoeksteam, dat al vlak na de crash op de rampplek arriveerde. Maar ook dankzij de Wall Street Journal. Die publiceerde een indrukwekkend overzicht van het gebied.

We documented much of the debris from #MH17, where it fell and what it is. Have a look: http://t.co/NkbsDFsgjApic.twitter.com/4avok364Ee ? Paul Sonne (@PaulSonne) 30 juli 2014

Kaart van puin

De brokstukken zijn in kaart gebracht door de foto's ervan te lokaliseren. Niet van al het puin zijn foto's: onderzoekers schermden het gebied direct na de crash goed af, zodat het onderzoek niet verstoord werd.

Maar de eerste dagen was het hoe dan ook chaos in het gebied. Dus kregen veel journalisten de kans om foto's te maken van de brokstukken en die verspreidden zich in een razend tempo via social media.

Waar de brokstukken gevallen zijn en om welk deel van het vliegtuig het gaat, kun je zien in het overzicht van Wall Street Journal.

Wall Street Journal

Onderzoeksresultaten

Vlak na de crash is een onderzoeksteam van 25 internationale luchtvaartonderzoekers in het rampgebied aan de slag gegaan. Ze kunnen nu het gebied niet meer in, net als Nederlandse forensisch experts: er wordt nog altijd hevig gevochten. Toch meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV), dat sinds vorige week de leiding over het team heeft, dat het onderzoek snel vordert.

Onderzoekers op de rampplek - ANP

Over de eerste onderzoeksresultaten zegt de OvV dat ze ook op basis van de informatie die ze nu hebben, de eerste afgewogen conclusies kunnen trekken. "Er is inmiddels zoveel informatie verzameld dat het misschien niet eens meer nodig is om terug te gaan naar de rampplek", zeggen onderzoekers.

Als ze toch gaan, is dat alleen nog om de informatie die ze al hebben te bevestigen en aan te vullen. Ze verwachten binnen een maand hun voorlopige bevindingen naar buiten te kunnen brengen.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl