NOS NieuwsAangepast

Uber zet ook particulieren in, inspectie wil optreden

Taxi-app Uber heeft iets nieuws bedacht: UberPOP. Tot nu toe maakten ze gebruik van professionele taxichauffeurs die extra goedkoop ritjes maakten. Vanaf vandaag gaan ze in Amsterdam particulieren inzetten, die hun eigen auto als taxi gebruiken.

De eerste UberPOP in Amsterdam | NOS

Het is niet alleen de helft goedkoper dan een normaal taxiritje, zegt Uber: "In Nederland zijn er 8 miljoen auto's, en die staan 23 uur per dag stil. Het ene uur dat ze gebruikt worden, zit er vaak maar één iemand in. Dat heeft een enorme impact op parkeren, file, energieverbruik etc."

Wet

En dat moet met de nieuwe dienst dus minder worden. Er is alleen één probleem: volgens de wet mag je helemaal geen taxichauffeur zijn zonder diploma. Maar dat wordt waarschijnlijk binnenkort wel legaal, denkt de directeur van Uber Nederland: de huidige wet is al veertien jaar oud. "Gelukkig wordt de wet dit jaar geëvalueerd en aangepast en we hebben goeie contacten met de Nederlandse overheid. Ik verwacht dat er in de nieuwe wet ruimte wordt gemaakt voor concepten als meerijden."

In andere landen zorgde de dienst van Uber al voor massale protesten van taxichauffeurs, en werden auto's van particuliere chauffeurs in beslag genomen.

Achterhaald

Vorige maand reageerde minister Kamp van Economische Zaken al positief op initiatieven als Uber. In een reactie op Kamervragen schreef hij dat hij de wet eventueel zou willen aanpassen ten gunste van het bedrijf. En dan gaat het niet specifiek om Uber, maar om nieuwe initiatieven die niet moeten worden belemmerd door bestaande regels en achterhaalde wetten.

Particulieren die voor UberPOP willen rijden, moeten minimaal 21 jaar oud zijn, een interne training volgen, een Verklaring van Gedrag afgeven en een verzekerde en gekeurde vierdeursauto hebben uit 2005 of jonger.

Uber begint vandaag met zo'n twintig chauffeurs, maar dat moeten er snel meer worden.

De kosten

Een rit van 5 kilometer in 10 minuten kost bij UberPOP zo'n 8,50 euro. Met een gewone taxi is dat 17 euro.Een ritje van Amsterdam Centrum naar Schiphol gaat zo'n 21 euro kosten, met een taxi is dat rond de 41 euro.UberPOP heeft een starttarief van 1 euro + 20 cent per minuut + 1,10 euro per kilometer. Een taxi heeft een starttarief van 2,89 euro + 35 cent per minuut + 2,12 euro per kilometer.

Inspectie niet blij

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt in een eerste reactie hard te zullen optreden tegen uberPOP. De chauffeurs zien zij als snorders en wie tegen de lamp loopt, kan rekenen op een boete van maximaal 4200 euro. Ook Uber zelf kan juridische stappen verwachten.

Uber zegt door te gaan met uberPOP. "Wij zijn bereid met de inspectie, de gemeente Amsterdam en andere belanghebbenden in gesprek te blijven over deze innovatieve vervoersoplossing," concludeert het bedrijf.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl