NOS NieuwsAangepast

Te koop: gratis iconische foto

Je kunt hem niet hebben gemist: deze foto van woensdag 23 juli, de dag dat de eerste slachtoffers aankwamen in Eindhoven. Hij ging de hele wereld over. Christian Timmers, de maker, was het succes van zijn foto aan het bekijken. Maar hij schrok zich rot.

@IZGW Wie heeft via #IZGW geld betaald voor het gebruik van mijn foto's? Please RT! #MH17#bringthemhome Please RT! pic.twitter.com/GmUGPOnqx8 ? Christian Timmers (@chris_timmers) 29 juli 2014

De foto wordt door anderen te koop aangeboden: "Ik ben echt kwaad", reageert Christian aan de telefoon: "Ik heb er bewust voor gekozen deze foto vrij aan te bieden, ook vanwege de gebeurtenis." Van hem mag iedereen zijn foto's van die dag vrij gebruiken: "profielfoto's, coverfoto's, maakt mij niet uit. Dit is principieel niet juist."

@TimvSt@IZGW De foto's mocht iedereen kosteloos gebruiken......en dan kom ik nu dit tegen.......http://t.co/YqIo2aFhHt Nieblijnie!!!! ? Christian Timmers (@chris_timmers) 29 juli 2014

Tussenpersoon

De foto lijkt te worden aangeboden op permissionmachine.com, een website waar je rechten voor foto's kunt kopen die op Twitter worden verspreid. De site vraagt een tientje voor de foto, of vijftig euro voor de hoge resolutie. Maar in principe biedt deze site zelf geen foto's aan. Potentiële kopers moeten zelf foto's opsturen naar de site, waarna zij contact opnemen met 'de eigenaar' om een deal te sluiten. De site fungeert dus als een soort tussenpersoon.

Tot nu toe hebben we geen vuil spel ontdekt. Maar omdat zijn foto door vele accounts is getweet, bestaat de kans dat mensen toch gaan betalen aan anderen. "Ik wil dat niet hebben," zegt Christian. Op Twitter is hij op zoek naar mensen die zijn foto via de site hebben gekocht.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl