NOS NieuwsAangepast

Miljoen bezoeken Flightradar na MH17

Bron: Flightradar24

Je hebt ze ongetwijfeld voorbij zien komen. De gele vliegtuigjes die om Oekraïne heen vliegen. Ze komen van Flightradar24.com, een website waar iedereen live kan kijken wat er op dit moment in de lucht vliegt. De website is sinds de crash van MH17 massaal bezocht door Nederlanders.

Eén van de meest bezochte pagina's was de vluchtpagina van MH17, waar je nu nog steeds de fatale route kunt terugspelen. De pagina speelt de vlucht versneld af, van het taxiën op Schiphol tot het moment dat het vliegtuig van de radar verdwijnt, boven Oost-Oekraïne.

In de week na de crash kwamen er vier keer zoveel Nederlanders op de website als in de weken daarvoor. De verkopen van de premium-versie van de site, stegen 350 procent. De site was zo populair, dat hij zo nu en dan slecht te bereiken was vanuit Nederland. Aan NOS op 3 laat de site weten dat het, in de 7 dagen na de crash, meer dan een miljoen Nederlandse bezoeken heeft gehad.

Piloten kritisch

Een korte blik op de site geeft aan hoe druk het luchtruim boven Europa is. Daar is niet iedereen blij mee. De beroepsorganisatie voor Duitse piloten vindt het zelfs gevaarlijk. Op de site vind je gedetailleerde informatie zoals de exacte vlieghoogte, snelheid en koers. "Dergelijke data maken het eventuele terroristen te makkelijk een aanslag te plegen," zegt Jörg Handwerg van de Vereinigung Cockpit.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl