NOS NieuwsAangepast

Tokkelen niet meer verboden in Britse gevangenissen

.

Elvis' Jailhouse Rock klinkt opnieuw in gevangenissen in Engeland en Wales. Gevangenen mogen namelijk weer een gitaar hebben in hun cel. Sinds november was het verboden om een muziekinstrument buiten het toezicht van bewakers te bezitten, maar een aantal Britse artiesten vond dat niet kunnen.

Onder andere David Gilmour van Pink Floyd en Ed O'Brien van Radiohead vroegen in een ingezonden brief de verantwoordelijke minister de maatregel terug te draaien. Met succes.

Heropvoeding

Volgens de rocksterren bevordert het maken van muziek de heropvoeding van de gevangenen. In 2007 werd hiervoor Jail Guitar Doors opgericht: "Door individuele gevangenen een akoestische gitaar te geven, willen we de sfeer in de gevangenis verbeteren," zegt oprichter en muzikant Billy Bragg. Daarom moeten ze volgens de artiesten de mogelijkheid krijgen om te oefenen buiten gezamenlijke jamsessies, bijvoorbeeld in de eigen cel.

De maatregel was onderdeel van een reeks strengere regels. Zo mogen gedetineerden nog steeds geen boeken cadeau krijgen. Daarmee kan volgens de minister drugs de cel in worden gesmokkeld. Toch zorgde dat verbod eveneens voor protest, want ook boeken zijn belangrijk voor de herintegratie.

Ondanks de versoepeling mag nu niet iedere gevangene zijn cel omtoveren tot poppodium. Pas na goed gedrag krijgen ze meer vrijheden en dus het recht op een eigen instrument.

Door: Gert-Jan

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl