NOS NieuwsAangepast

Spanje wil 'Google Tax'

Spanje wil een opmerkelijke nieuwe belasting heffen op internetlinkjes zoals deze. Dat betekent dat er betaald moet worden voor elk linkje naar een Spaans medium. Zo'n belasting heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld Google News. Het Spaanse congres heeft de wet al geaccepteerd, alleen de Senaat moet er nog naar kijken.

SubtlePanda/Flickr/Creative Commons 2.0/by-nc-sa

'Google Tax'

De belasting is al omgedoopt tot 'Google Tax'. Spaanse media zeggen namelijk al langer dat Google News misbruik van hen maakt, door zomaar naar artikelen te linken. Google News bestaat uit een lijst headlines met een paar regels van het artikel. Er wordt dus gelinkt naar allerlei verschillende nieuwssites, wereldwijd.

De invoering van de Spaanse wet zou er dus voor zorgen dat Google News moet gaan betalen om naar Spaanse media te linken. Volgens Techdirt zal Google de Spaanse versie van Google News helemaal verwijderen, als de wet erdoor komt.

Eerder was er in Duitsland een vergelijkbare situatie, maar toen wist Google er onderuit te komen. Google News haalde alle websites uit de lijst, tenzij die sites bewust afzagen van hun recht op een vergoeding. Dat kan nu niet: Spaanse media moeten volgens de wet een vergoeding vragen voor een link.

Spaanse variant van Google News

Vrijheid

De Business Insider heeft het over een "insane law" en is niet bepaald te spreken over de gevolgen van de nieuwe wetgeving. Zo'n belasting tast de internetvrijheid aan, zegt de website.

Ze begrijpen er maar weinig van: headlines in Google News en links in andere artikelen zijn toch gratis reclame voor een website? Google News zorgt ervoor dat je makkelijk op verschillende nieuwssites terecht komt en levert die sites dus meer lezers op.

Via de website medium.org wordt ook betoogd tegen de nieuwe wet. "Een trieste toekomst voor de Spaanse media", zegt Julio Alonso. "Redacties zien er uiteindelijk geen cent van terug: nieuwssites gaan echt geen geld betalen om te linken en Google gooit de Spaanse media uit Google News."

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl