NOS NieuwsAangepast

Staaldraad nekt fietsers

Dit is een Facebookbericht van een man die gewond raakte aan zijn strottenhoofd, toen hij met zijn mountainbike op een route op de Lemelerberg in Overijssel reed. Er was draad gespannen over de route. Hij kan nu moeilijk slikken en praten.

Een anonieme fietser raakte met zijn nek de draad

En hij is niet de enige: een man in Ede raakte gewond toen hij met zijn kind tegen een draad fietste.

Meer daders

Wie de draden spant, is niet bekend. Maar in Gelderland en Overijssel is het al een aantal maanden aan de gang. De politie denkt dat het in Gelderland om meer daders gaat, omdat de draden in een groot gebied gespannen waren; van Zutphen tot Tiel en van Groenlo tot Kootwijkerbroek.

De gespannen draden zijn levensgevaarlijk voor fietsers. De politie heeft campinghouders geïnformeerd, en borden aan het begin van de route geplaatst.

Waarschuwen

In ieder geval zit de schrik er goed in. Peter was de eerste die het draad afgelopen dinsdag zag - en hij kon net op tijd wegduiken: "Ik fietste op het mountainbikepad op de Lemelerberg en om 18.40 uur stuitte ik op het draad, gespannen tussen twee dikke bomen op nekhoogte". Hij zag de draad dus, "maar als je daar tegenaan fietst, word je van je fietst gegooid en loop je kans op snijwonden. Het draad valt niet op, zeker niet bij een laag zonnetje of regen. "

Peter maakte foto's, haalde het draad weg en belde de politie. "Je hoopt dat het een kwajongensstreek is, van jonge jongens die er de gevaren niet van inzien, maar op deze manier lijkt het wel op opzet."

Peter stond op camping Erva Aafting in Lemele. "Iedereen die gaat mountainbiken gaat voor die route, maar je fietst toch niet meer leuk de berg op", zeggen ze daar. "Als mensen mountainbikes bij ons huren of de berg opgaan, waarschuwen we nog even extra. Het is zo'n klein dorpje en nu gebeurt 't twee keer achter elkaar."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl