NOS NieuwsAangepast

Nieuw: een praatje maken met een vreemde

Herkenbaar beeld: mensen in treinen, op straat of in de wachtkamer die verzonken zijn in hun smartphone. Vaak hebben ze ook nog oortjes in: probeer daar maar eens een praatje mee te maken. In Londen loopt dit asociale gedrag de spuigaten uit, vinden de initiatiefnemers van Talk To Me. Met een campagne gaan ze de strijd aan met de "onvriendelijkste stad ter wereld".

Taboe

Gewoon zomaar iemand aanspreken is niet bepaald iets wat we dagelijks doen. We schrikken zelfs als we door een vreemde op de schouder worden getikt. Volgens een van de oprichters van Talk To Me komt dat doordat er een groot taboe op rust. "Het is iets waar we ontzettend bang voor zijn."

Uit recent onderzoek van de Sheffield Universiteit blijkt dat 30 procent van de inwoners van Londen zich geïsoleerd voelt. Die gevoelens hebben vervolgens impact op het emotionele welzijn, maar ook op het fysieke welzijn van mensen.

Button

Een button moet dat allemaal veranderen. Draagt iemand zo'n badge met de tekst 'Talk to me, I'll talk to you', dan kun je dus gewoon tegen diegene praten. Er zijn inmiddels zo'n 3500 badges uitgedeeld.

Met het verkeerde been uit bed gestapt? Of gewoon geen zin in een gesprek? Helemaal niet erg, zeggen de oprichters: dan draag je je badge gewoon een dagje niet.

Praatje

Op de website van Talk To Me kan je vervolgens verslag uitbrengen: wat gebeurde er toen je een praatje maakte met een vreemde? "Ik vroeg naar de titel van een boek dat een jongen die naast me stond te lezen", schrijft James. "Hij reageerde heel enthousiast en het werd een leuk, onverwacht gesprek."

Alise vertelt dat toen ze net in London woonde, ze helemaal niet zo lekker in haar vel zat. "Toen ik in de bus voor me uit zat te staren, zag een man mijn gitaar. Met een bis smile vroeg 'ie of ik wat wilde spelen. Daarna hebben we nog een tijd gepraat en ook mensen om ons heen gingen meepraten. Ineens voelde ik me totaal anders over mijn nieuwe stad."

Alle verhalen worden bijgehouden op een kaart:

.

Creeps

Leuk, zo'n button, maar het kan ook intimidatie of ongevraagde aandacht uitlokken, vinden sommige mensen. "Het is een excuus voor creeps om met mijn dochter te praten", zegt een Britse moeder tegen AP.

Maar er komen vooral enthousiaste reacties, volgens de oprichters. "En we adviseren iedereen met een button gewoon een gesprek te stoppen als het niet goed meer voelt."

Via het platform Kickstarter haalden de initiatiefnemers al meer dan 10.000 euro op om Talk To Me te financieren. Ook werden ze al benaderd door mensen uit andere grote steden, zoals Parijs en Berlijn.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl