NOS NieuwsAangepast

Giro 7244 voor Gaza

Het aantal doden en gewonden in Gaza stijgt zo snel, dat het Rode Kruis vandaag gironummer 7244 opent voor de slachtoffers. De nood is zo hoog dat het Rode Kruis Nederlanders vraagt geld te doneren.

De oorlog is ook nog lang niet afgelopen, zei de Israëlische premier Netanyahu gisteren op een persconferentie. "Israël moet voorbereid zijn op een lange militaire operatie." Vannacht zijn flink wat raketaanvallen op Gaza uitgevoerd, maar ook vanuit Gaza gingen raketten richting Israël.

Medicijnen en voedsel

"Er is geen uitzicht op een einde aan de oorlog", zegt Ad Beljaars, coordinator van het Rode Kruis. Ze hebben 25 miljoen euro nodig. Dat is vooral voor medische hulp en medicijnen, maar ook voor voedsel voor vluchtelingen. Er zijn 200.000 Palestijnen op de vlucht geslagen voor het geweld.

"Het is de mate van geweld. Men kan de situatie daar niet meer aan. In Gaza zijn de mensen heel erg kwetsbaar. Er wonen 1,8 miljoen mensen in een klein gebied en ze kunnen het gebied niet uit. Inmiddels zijn er meer dan 1100 doden gevallen, en dan tellen we nog niet eens degenen die nog onder het puin liggen. En de ziekenhuizen zijn overvol. "

Israël

"De situatie aan de Israëlische kant is ook bijzonder slecht, maar de gevolgen ervan zijn niet vergelijkbaar", zegt Beljaars. Op dit moment vragen ze daar niet om extra geld. "Vanuit de Palestijnse gebieden ligt nu wel een groot verzoek tot geld."

Rode Kruis Nederland werkt samen met Palestijnse Rode Halve Maan en het Internationale Rode Kruis. "Het is moeilijk goederen binnen te krijgen, maar dat lukt tot nu toe wel."

Zwaarste nacht

De Gazastrook beleefde de zwaarste nacht tot nu toe sinds het begin van de Israëlische aanvallen. Het leger bestookte 150 doelen, melden Israëlische media. "Mijn hotel schudde op zijn grondvesten", zegt correspondent Monique van Hoogstraten.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl