NOS NieuwsAangepast

Wie vliegt waar (niet)?

Sinds de crash van vlucht MH17 letten we extreem op de combinatie vliegtuigen en oorlogsgebieden. Emirates Airlines laat vandaag weten dat de maatschappij niet meer over Irak vliegt. In navolging van KLM en Air France, die dat al een week niet meer doen. Maar Irak en Oekraïne zijn niet de enige conflictgebieden: waar vliegt wie eigenlijk wel of niet overheen?

MH17

De vliegramp in Oekraïne was de directe aanleiding voor Emirates om niet meer over Irak te vliegen. "MH17 veranderde alles", zegt de directeur van Emirates tegen de BBC.

"In Irak wordt de situatie steeds erger", zegt hij. En omdat MH17 hoogstwaarschijnlijk neer werd geschoten door een oorlogsraket, voelt hij zich er "niet comfortabel bij om over Irak heen te vliegen."

KLM en Air France

Dat vinden ook Nederlandse en Franse luchtmaatschappijen: vorige week stopten ze met het vliegen over Irak, omdat het volgens een woordvoerder "niet meer aan de veiligheidseisen voldoet". Volgens KLM heeft die beslissings niets te maken met de vliegramp. Alle gebieden worden altijd in de gaten gehouden en er wordt steeds opnieuw een beoordeling gemaakt, laat de maatschappij weten.

Dat die besluiten veranderlijk zijn is duidelijk. Wie bijvoorbeeld naar Tel Aviv op vakantie wil, moet de beslissingen van KLM goed in de gaten houden. Maar sommige oorlogsgebieden worden vaker gemeden.

Wie waar wel of niet overheen vliegt, zie je in dit beknopte kaartje.

.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl