NOS NieuwsAangepast

Arme hbo'er: alles komt goed

Wil je als afgestudeerde hbo'er aan de slag? Hou er dan maar rekening mee dat 't werkende leven geen vetpot wordt. Afgestudeerde hbo'ers verdienen namelijk steeds minder geld.

Dat blijkt uit gegevens van de HBO-monitor. Christopher Meng, onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht rekende uit dat het bruto maandsalaris van hbo'ers de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 361 euro is gedaald. Hierbij is de inflatie meegerekend. Dat zei Meng tegen BNR en de NOS.

Hoe kan dat?

"De belangrijkste oorzaak is de crisis. Er is minder werk en er zijn dus ook minder uren om te verdelen. Hoogopgeleiden moeten daarom onder hun niveau werken", zegt Meng. "Hbo'ers doen dan vaak werk waar ze niet voor zijn opgeleid."

"Daarnaast zijn de lonen de afgelopen vijf jaar ook nog gedaald", zegt Meng.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ROA (Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt). Directeur Rolf van de Velde legt uit hoe de daling van het salaris is ontstaan:

"Toen de crisis in 2009 begon, wilden bedrijven hun personeel niet kwijt. Ze gebruikten alle reserve middelen om zoveel mogelijk personeel in dienst te houden. Inmiddels zijn we 4 jaar verder en zijn de reserves bijna op. Bedrijven moesten keuzes maken, waardoor ook hogeropgeleiden niet gespaard bleven. De salarisdaling is daarmee een zichtbaar gevolg van de crisis."

17 jaar terug in de tijd

Hbo'ers verdienen nu net zo veel als zeventien jaar geleden. "Maar", zegt Meng: "Het zijn gewoon golfbewegingen. In tijden van crisis gaat het salaris omlaag, maar zodra het economisch goed gaat, stijgt het salaris weer. Maar dat kan nog wel een jaar of twee duren."

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl