NOS NieuwsAangepast

Scholieren over Sewol-ramp: "We werden weggeveegd"

Stukje bij beetje komen we meer te weten over de ramp met de veerboot Sewol, afgelopen april in Zuid-Korea. Vandaag hebben zeventien scholieren die de ramp overleefden een getuigenis afgelegd.

De bootramp kostte aan meer dan 300 mensen het leven, onder wie een groot aantal scholieren van de Danwon High School. Ze waren op schoolreisje naar een eiland in het zuiden van Zuid-Korea.

Een scholier bij de rampplek |EPA

Weggeveegd

De bemanning van het schip zou hebben gezegd dat de scholieren binnen moesten blijven, totdat iemand ze kwam vertellen dat dat ze de boot mochten verlaten. "Ze bleven steeds maar hetzelfde zeggen", zei een van de scholieren in een verklaring, zo schrijft persbureau AFP.

Op een gegeven moment zou het water zó hard naar binnen zijn gekomen dat de scholieren letterlijk "weggeveegd" werden. Uiteindelijk zijn sommige scholieren via een luik in een trappengat de zee in gesprongen.

Eerder doken al heftige beelden op van ramp, gefilmd door de scholieren zelf.

Veiligheidsinstructies

Uit de verklaringen blijkt dat de scholieren geen veiligheidsinstructies hebben gekregen toen ze de boot opstapten. Er waren wel zwemvesten op de boot, maar lang niet genoeg voor iedereen. Een van de scholieren verklaart dat er mensen met zwemvest en al de deur van de cabine uitdreven. Scholieren die al op de gangen waren moesten hen soms door de deurposten heen trekken, anders kwamen ze klem te zitten.

"Heel veel klasgenoten liepen al in de gangen, maar werden door het water weer terug het schip in geveegd', zei een andere scholier in haar verklaring.

Het schip op het moment van zinken |EPA

Oorzaak

De bemanning van de organisatie wordt onder andere beschuldigd van nalatigheid, het te vroeg verlaten van het schip en doodslag. De instructie voor de scholieren om binnen te blijven wordt de bemanning ook aangerekend, omdat het zou hebben geleid tot extra doden.

Afgelopen dinsdag werd, na een lange klopjacht, het lichaam gevonden van de eigenaar van veerboot. Hij werd gezocht door de Zuid-Koreaanse politie omdat hij mogelijk medeverantwoordelijk is voor de ramp. Justitie in Zuid-Korea denkt dat het schip tegen de regels in is verbouwd, zodat het meer lading kon vervoeren. Door de overbelaste lading zou het schip zijn gezonken.

EPA

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl