NOS NieuwsAangepast

Geen geld? Dan moet je via de 'poor door'

Arme huurders hebben in Londen steeds vaker een andere voordeur dan hun rijkere stadsgenoten. Dat schrijft The Guardian op basis van eigen onderzoek naar 'poor doors' bij nieuwbouw- of renovatieprojecten.

Voor rijke huurders is er een prachtige ingang - eventueel met conciërge -, terwijl sociale huurders via een steegje hun huis binnen moeten. Ook zijn er voor hen eigen liften, parkeerplaatsen en zelfs afvalbakken gemaakt. Zo hoeven de rijkere huurders geen contact te hebben met de sociale huurders.

Investeerders in Londen zijn verplicht om een aantal sociale huurwoningen in een appartementencomplex te bouwen, anders krijgen ze geen vergunning. Maar doordat er een groot tekort is aan huizen in Londen, zijn mensen bereid om hoge bedragen neer te leggen voor een luxe appartement. Via deze weg proberen investeerders daarvan te profiteren. Deze trend was eerder al te zien in New York.

Eersteklasdeur

Sommige tweederangs bewoners hadden eerst niet eens door dat de hoofdingang voor hen verboden terrein was. "Ik noem het de eersteklasdeur. Het is een beetje beledigend", zegt bewoner Judy Brown. "Toen de liften stuk waren zeiden ze dat je alleen de hoofdingang mocht gebruiken als je zwanger was, gezondheidsproblemen of een kind had."

"Deze trend laat de minachting voor normale mensen zien. Ontwikkelaars willen alleen luxe flats aan rijke investeerders verhuren, die niet met lokale mensen willen mengen", zegt Darren Johnson van de Groene Partij. "De burgemeester en de gemeenteraad hebben hier te lang hun ogen voor gesloten. Ze zouden simpelweg aanvragen met gescheiden faciliteiten moeten weigeren."

Ontwikkelaars zeggen dat sommige mensen de hoge servicekosten nu eenmaal niet kunnen betalen en dat het daarom beter is om de twee groepen gescheiden te houden.

Anti-daklozenspikes

Eerder ontstond er in Londen al ophef over de 'anti-daklozenspikes' bij appartementen. "Lelijk, zinloos en dom", was het oordeel van burgemeester Boris Johnson.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl