NOS NieuwsAangepast

"Als het heftiger wordt, sluit ik me weer aan"

Beeld uit Mijn zusje de soldaat

'Lone soldiers', eenzame soldaten, worden ze genoemd: Soldaten, die ver verwijderd of zonder de support van hun familie, deel uitmaken van het Israëlische leger. Ook vanuit Nederland trekken Nederlands-Israëlische jongeren naar Israël. Chamoetal, een Amsterdamse studente, is reservist. Haar tweejarige dienstplicht zit erop, maar ook nu kan ze nog worden opgeroepen.

Iedere Israëliër van 18 jaar moet eraan geloven: voor mannen is de dienstplicht drie jaar, voor vrouwen twee. Maar veel Israëliërs hebben een dubbele nationaliteit en wonen buiten Israël. Toch geldt deze dienstplicht ook voor hen.

Opgeroepen

Majoor Aryi Shalicar van het Israëlische leger, de IDF, vertelt dat buitenlandse strijders meestal niet actief worden opgeroepen. Maar de Nederlands-Israëlische Chamoetal woonde op 18-jarige leeftijd in Israël en kreeg wel een oproep. Haar zus Dikla maakte een documentaire over de militaire jaren van haar zusje.

Volgens het Lone Soldier Center, die de buitenlandse soldaten ondersteunt, zijn er op dit moment meer dan 5.700 'eenzame soldaten'. Het grootste gedeelte bestaat uit wezen en arme, achtergestelde jongeren, maar 45 procent komt vanuit het buitenland. Ook uit Nederland.

Beeld uit Mijn zusje de soldaat

Panisch

Ik vind het moeilijk om nu in Nederland te zijn, omdat mijn familie en vrienden daar zijn", vertelt Chamoetal. "Sommige van mijn Israëlische vrienden zijn opgeroepen voor het leger, dus ik kijk elke tien minuten panisch op internet om te checken hoe het met ze gaat." Binnenkort gaat ze op vakantie naar Israël. "Ik maak me zorgen om mijn familie daar, dus ik ben blij dat ik ze straks kan steunen." Bang is ze niet. "Ik weet inmiddels hoe ik met oorlog om moet gaan."

"Mijn Nederlandse vrienden snappen het totaal niet en zouden willen dat ik hier blijf. Maar Joodse vrienden snappen dat ik bij mijn familie wil zijn. Mijn Israëlische vrienden delen mijn gevoel: dat je eigenlijk daar wil zijn. Het voelt dubbel. Je hoort eigenlijk weg te rennen van gevaar, maar je wilt toch je land beschermen."

Veel interesse

Beeld uit Mijn zusje de soldaat

"Hoe groot de kans is dat je wordt opgeroepen, ligt aan de eenheid waar je deel van uitmaakt", legt majoor Aryi Shalicar van het IDF uit. "Speciale eenheden, zoals de speciale infanterie-eenheid of de iron dome luchtverdedigingseenheid, worden eerder opgeroepen. Meestal hebben we in Israël genoeg strijdkrachten en hoeven we geen buitenlandse krachten op te roepen. Maar door de huidige onrust krijg ik veel reacties van mensen, ook uit Europa, die willen helpen."

Dat merkt ook Max Arpels Lezer van de stichting Sar-El Nederland, die vrijwilligers begeleidt die naar Israël gaan om het Israëlische leger mee te helpen."Door de onrust is er meer interesse om daar ter plaatse een bijdrage te leveren. Ik krijg veel meer aanvragen dan ik plekken beschikbaar heb."

Omdat Chamoetal is opgeleid tot legerwoordvoerder acht ze de kans klein dat ze wordt opgeroepen. "Ik hoop niet dat ze me zullen oproepen, want dat betekent dat we te maken hebben met allesomvattende oorlog", vertelt Chamoetal. "Maar ik heb er wel veel over nagedacht. Als het conflict nog heftiger wordt, denk ik wel dat ik ga. Ook al zou ik binnen het leger een PR-functie vervullen, meekijken of meedoen is toch heel anders."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl