NOS NieuwsAangepast

Rampplek MH17: wie zijn daar al?

AFP

Dit weekend wordt besloten of er een bewapende missie de rampplek in Oost-Oekraïne gaat bewaken. Dat is nog verre van zeker. Dat betekent niet dat er niets gebeurt op de rampplek. Een overzicht van wat er daar gebeurt en wie er nog onderweg zijn.

Wie zijn er al?

Op de rampplek zijn al twaalf onderzoekers uit Maleisië. Onder begeleiding van de separatisten rijden ze langs de brokstukken en maken ze foto's. Het zijn onderzoekers van de Maleisische regering en van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines.

Twee Nederlandse onderzoekers zijn in het gebied. Zij beginnen met het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Eerder deze week waren er ook al Nederlanders op de rampplek. Zij waren vooral bezig het zoeken naar meer lichamen.

Er zijn ook drie Australiërs. Het zou gaan om forensische experts en iemand van de Australische ambassade in Oekraïne.

De onderzoekers rijden samen met de OVSE door het gebied. Die onderhouden het contact met de separatisten.

Wie zijn onderweg?

ANP

Vanavond om 21.00 uur vertrekken 40 ongewapende marechaussees naar Oekraïne. Die kunnen morgen aan de slag in het gebied. Ze gaan de onderzoekers helpen met het vinden van stoffelijke overschotten.

In Kiev zit een team van 25 internationale onderzoekers. Behalve uit Nederland komen die onder meer uit Oekraïne, Rusland, Maleisië, Australië en de Verenigde Staten. Ze hebben tot nu toe beeldmateriaal en radargegevens onderzocht. Morgen of overmorgen vertrekken ze naar het rampgebied voor een aantal korte bezoeken.

Wie staan klaar?

In Londen staan ongeveer 100 agenten klaar van de Australische federale politie. Zij zijn alvast naar Europa gevlogen om, als het nodig is, door te vliegen naar Oekraïne.

Gisteren werd bekend dat leden van de Luchtmobiele brigade in Assen dit weekend niet met verlof mochten, omdat ze misschien naar Oekraïne zouden vliegen. Maar dat gaat voorlopig niet door.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl