NOS NieuwsAangepast

Hoge huur en lege beurs

Huurders hebben steeds vaker moeite om rond te komen. 13 procent van de huurders hield in 2012 niet genoeg geld over om normaal van te kunnen leven; in totaal zijn dat 384.000 huishoudens. Vooral jongeren zitten in de problemen, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De toename is groot, want 12 jaar geleden ging het nog om 5 procent van de huurders. Vooral huurders in Amsterdam, het zuiden van Zuid-Holland, Flevoland, Noord-Friesland en Groningen hebben het moeilijk. Bij mensen die een huis hebben gekocht is het probleem minder groot: daar kan 3 procent de rekeningen niet betalen.

Wil je weten of je met jouw salaris en huur een risico loopt? Check dan even onderstaande tabel.

Gaten dichten

Het is niet altijd zichtbaar dat huurders in de problemen zitten. Zo kunnen ze de gaten nog wel dichten met een spaarpotje, of bezuinigen ze verder op de boodschappen. Ze hebben dus niet meteen een betalingsachterstand. Maar het betekent wel dat bijvoorbeeld de wasmachine niet kapot mag gaan, of dat een kapotte bank niet vervangen kan worden.

sunriselines/Flickr/CC 2.0/by-nc-nd

Dat jongeren in verhouding tot anderen veel geld kwijt zijn aan hun huurwoning, bleek ook al uit dit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De oorzaak? Voornamelijk het feit dat ze nog studeren of geen vaste baan hebben. Vooral jongeren onder de 25 jaar hebben weinig inkomsten - maar wel hoge huurlasten.

"We hadden deze tendens wel verwacht", zegt Marcel Trip van de Nederlandse Woonbond. "Dit zijn cijfers van 2012. Het jaar daarop, en in 2014, zijn daar ook nog huursverhogingen overheen gekomen. Dus de groep die al in de knel zat, krijgt het nog zwaarder." Daarom vindt de bond dat de huren omlaag moeten.

ANP

"Geen vakantie, geen Lowlands"

Cynthia (29) is zo iemand die huurt en grote moeite heeft om rond te komen. Ze huurt haar appartement al 10 jaar en had tijdens haar studie nooit problemen om rond te komen, dankzij de studiefinanciering. Na haar afstuderen kon ze maar geen baan vinden, dus werkt ze nu 15 uur per week bij een winkel. Meer mag niet, want ze is te duur.

"De afgelopen maanden moest ik rondkomen van zo'n 160 tot 260 euro per maand. Een vakantie zit er al twee jaar niet in, Lowlands kan dit jaar ook niet. Verder kan ik alle extra's niet doen, zoals uit eten gaan." Ze denkt erover om met haar vriend in Rotterdam te gaan samenwonen. Haar (bij)baan houdt ze aan: "Ik blijf heen-en-weer reizen, want ik wil mijn vaste contract zeker niet opgeven."

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl