NOS NieuwsAangepast

Marechaussee - en nu nog een missie?

Hoe beveilig je de rampplek? Dat is de vraag die vandaag centraal stond voor het crisisteam van het kabinet. Daar zijn ze nog niet helemaal uit, maar wel dat ze morgen veertig man marechaussee naar de rampplek sturen. Samen met 23 onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporing. Ze gaan meehelpen slachtoffers zoeken en helpen bij het achterhalen van de oorzaak.

Ze zijn niet bewapend.

Volgens correspondent Gert-Jan Dennekamp zou dat ook niet handig zijn, omdat er net wat vertrouwen is tussen de separatisten die het gebied in handen hebben, en de onderzoekers die er nu zijn. "Als je wapens erin brengt, schaad je het vertrouwen."

De OVSE rijdt nu elke dag rond op de rampplek, met drie Maleisische luchtvaartexperts en drie Australiërs, van wie één forensisch onderzoeker. "Tot nu toe laten de separatisten dat toe", aldus Dennekamp.

Nederlands onderzoeksteam op de rampplek eerder deze week | ANP

Volgens correspondent David Jan Godfroid zit rebellenleider Borodai niet te wachten op bewapende militairen. "Hij zegt dat hij geen bezwaar heeft tegen politiemensen, maar hij heeft wel eens vaker iets gezegd en iets anders gedaan", zegt Godfroid. "Ik verwacht morgen een reactie van de separatisten."

Ik zie de separatisten niet toestaan dat er militairen meekomen ter beveiliging van een politiemissie David Jan Godfroid (@djmoskou) 24 juli 2014

Dat de situatie elk moment kan veranderen, zegt ook minister Timmermans. Hij is in Oekraïne om te praten over het internationale onderzoek naar de vliegramp. "De waarnemers van de OVSE hebben het vertrouwen gewonnen van de pro-Russische rebellen." Die zouden willen meewerken aan het bergen van de laatste menselijke resten, maar "de afspraken blijven broos".

Timmermans denkt dat het internationale onderzoek naar de vliegramp binnen enkele dagen kan beginnen.

Ook internationale missie?

De marechaussee: dat is dus het eerste plan. Daarnaast werkt het kabinet aan een tweede plan, dat langer duurt: een internationale missie. "Maar er is absoluut geen zekerheid dat dat gaat lukken", aldus Rutte. Daar wordt morgenochtend over gedebatteerd in de Kamer.

Samen met Australië wordt een VN-resolutie voorbereid om zo'n missie mogelijk te maken. De kans is groot dat een resolutie voor een missie door VN-veiligheidsraad wordt aangenomen. En de kans is klein dat Rusland daartegen een veto zal uitspreken, "omdat de schade groter is dan het voordeel door hieraan mee te werken", zegt hoogleraar Internationaal Recht Willem van Genugten.

Premier Abbott heeft al laten weten dat er in Londen 50 agenten klaarstaan.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl