NOS NieuwsAangepast

Airbnbalen: huurders vertrekken niet

Het lijkt zo'n slim idee: lekker iemand in jouw lege huis laten bivakkeren, terwijl jij op vakantie bent. Ze betalen je huur en met een beetje mazzel krijgen je plantjes ook nog water. Dat dacht Cory Tschogl ook, maar haar Airbnb'ers willen er niet meer uit. Wat nu?

Elektriciteit

Cory woont zelf in San Francisco en verhuurde haar appartement in Californië voor 44 dagen aan twee broers. Maar na 30 dagen stopten de heren ineens met het overmaken van de huur. En toen de huurtijd helemaal voorbij was, wilden ze niet vertrekken.

Dan schop je ze er toch gewoon uit, zou je denken? Zo makkelijk gaat dat niet. In Californië is het namelijk zo dat als je langer dan 30 dagen in een huis woont, je volwaardig huurder wordt met alle rechten die daarbij horen. Cory dreigde nog de elektriciteit af te sluiten, maar ook dat is dus nu niet meer legaal.

Nog een probleem: de gas-, water- en lichtkosten staan nog altijd op Cory's naam. En haar gasten nemen het ervan: de kosten zijn bijna verviervoudigd, volgens Cory.

#airbnbsquatterswontleave I have professional scammers squatting in my condo. Cory Tschogl (@CoryTschogl) 9 juli 2014

Airbnb

Airbnb gaf geen gehoor aan de wanhopige telefoontjes van Cory. Daarom huurde ze een advocaat in, maar die kost haar duizenden dollars. Later reageert een woordvoerder van Airbnb: "Deze situatie past niet bij de doelen die we onszelf hebben gesteld, wij bieden dan ook onze verontschuldigingen aan. Er is nu goed contact met Cory en wij begeleiden en ondersteunen haar."

Maar daar denkt Cory anders over. Het bedrijf probeert de broers te bereiken met telefoontjes en emails, maar ze reageren vooralsnog nergens op. Voor Cory maakt dat allemaal niets uit. Haar huurders reageren nergens op. "Airbnb maakt de hele situatie alleen maar ingewikkelder", zegt ze.

"Ik begrijp dat Airbnb een opkomend bedrijf is en ik vind het ook een leuk concept", zegt ze. "Maar ze zijn nog niet in staat om met dit soort situaties te dealen."

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl