NOS NieuwsAangepast

Sudanese vrouw: eind goed, al goed

Ze wilde niet van haar christelijke geloof afstappen en kreeg daarvoor de doodstraf. Het lot van de Sudanese Meriam Ibrahim werd twee maanden geleden in korte tijd wereldwijd bekend. Daarna werd ze vrijgelaten en een dag later opnieuw opgepakt. Eind juni verklaarde de rechter haar eindelijk definitief vrij. Vandaag komt er een eind aan haar verhaal: ze is weg uit Sudan en veilig aangekomen in Italië.

Meriam Ibrahim - AFP

Doodstraf

De 27-jarige Meriam heeft een christelijke moeder en islamitische vader. Ze trouwde met een christen en omdat ze daarmee de islam afviel, werd ze in mei veroordeeld tot de doodstraf. Ze was toen al moeder van een kind en hoogzwanger van de tweede. Ze beviel in de gevangenis.

Ambassadeurs van verschillende landen, waaronder Nederland, dienden protest in: het vonnis is in strijd met de universele rechten van de mens.

130.000 handtekeningen voor de ambassade van Sudan - Amnesty

Eind goed, al goed

Om haar kind te kunnen opvoeden werd het doodsvonnis door de rechter twee jaar uitgesteld. Maar nog geen dag later werd ze alweer opgepakt, toen ze met haar man en kinderen Sudan probeerde te ontvluchten. Waarom ze werd opgepakt is onduidelijk, maar sinds eind vorige maand is ze dus definitief vrij.

Na haar vrijlating schuilde het gezin bij de Amerikaanse ambassade in Karthoem. De Italiaanse staatssecretaris Pistelli van Buitenlandse Zaken haalde hen daar op. In het regeringsvliegtuig maakte hij een foto met de vrouw en haar twee kinderen en postte die op Facebook.

In het regeringsvliegtuig. Staatssecretaris Pistelli zet soort selfie met Soedenese Miriam op zijn Facebook. pic.twitter.com/oOQORDgdTC Zoutberg (@ropzout) 24 juli 2014

Premier Renzi van Italië ontving Meriam. Ze is nu met haar man en kinderen in Rome.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl