NOS NieuwsAangepast

'Nationale held' in strijd tegen ebola heeft zélf ebola

De 39-jarige Sheik Umar Khan leidt de strijd tegen ebola in Sierra Leone. Helaas maakte de president van het land vandaag bekend dat de arts zélf het uiterst besmettelijke en dodelijke virus heeft opgelopen.

Gezondheidsminister Miatta Kargbo laat in een statement weten dat ze in tranen is door het slechte nieuws. Ze noemt Khan een "nationale held" en belooft "alles te doen wat in mijn macht ligt om hem te laten leven".

Khan ligt nu in een ziekenhuis in Kailahun. Bekijk hier beelden van Artsen zonder Grenzen, ze zijn een paar weken geleden gemaakt:

Negentig procent

In Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn meer dan zeshonderd mensen overleden door ebola, de dodelijkste uitbraak van de ziekte tot nu toe. Geïnfecteerden krijgen diarree, geven over en krijgen interne en externe bloedingen. Er is geen vaccin, behandeling of medicijn voor het virus, dat wordt overgedragen door lichaamssappen als speeksel en zweet. Tot negentig procent van de mensen gaat eraan dood.

Het is nog niet duidelijk hoe Khan het virus heeft opgelopen. Volgens collega's hield hij zich nauwgezet aan de voorschriften en droeg hij altijd de speciale kleding (een overall, schoenen, masker en handschoenen).

In een eerder interview zei hij dat hij wel bang was om het virus op te lopen: "Artsen zijn vatbaar voor de ziekte, omdat we de eersten zijn waar geïnfecteerden aankloppen. Zelfs met beschermende kleding loop je een risico. Ik ben bang, moet ik zeggen, omdat ik mijn leven koester." Drie dagen geleden stierven al drie verpleegsters, die in hetzelfde behandelcentrum werkten als Khan.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl