Rechter: AIVD mag info van NSA krijgen
Informatie over burgers waar je als AIVD niet aan mag komen - behalve als je het via de NSA speelt? Dat mag, zegt de rechtbank in Den Haag. De Nederlandse inlichtingendiensten mogen telecommunicatie blijven uitwisselen met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.
Zo kan het dus gebeuren dat de AIVD en de MIVD informatie krijgen die ze volgens de wet nooit hadden mogen onderscheppen, maar dat is geen reden om de uitwisseling te stoppen. Het delen van informatie vindt de rechtbank belangrijk voor de nationale veiligheid.
Minister Plasterk
Privacy van burgers
De zaak was aangespannen door onder meer de Vereniging voor Strafrechtadvocaten, de Vereniging van Journalisten en de stichting Privacy First. Zij vinden dat de privacy van burgers te veel wordt aangetast. "In Nederland kan je dat materiaal niet verzamelen. Maar als het via een andere weg kan, namelijk de NSA in Amerika, en het toevallig op het bureau komt van de AIVD, dan kan het opeens wel", zei Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten eerder.
Uit documenten van Edward Snowden zou blijken dat Nederland nauw samenwerkt met de NSA. Sinds WOII werken de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland nauw samen als de Five Eyes. Ze delen bijna alle vergaarde info. En dan is er nog Nine Eyes: een innige band met ook Nederland, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen.
Ontvangen vs gebruiken
Volgens de rechtbank is er verschil tussen het ontvangen van de informatie en het daadwerkelijk gebruiken van onderschepte informatie in individuele onderzoeken.
De rechtbank zegt dat een burger een losse zaak moet starten als hij vindt dat zijn privacy wordt geschonden door de uitwisseling van informatie tussen de inlichtingendiensten. Dat kan bij de rechter, de Nationale Ombudsman of de commissie de toezicht houdt op de AIVD en de MIVD.