NOS NieuwsAangepast

Journalisten werken samen voor MH17

Wat is er precies met vlucht MH17 gebeurd? Deze vraag houdt veel mensen bezig. Ook journalisten, maar een antwoord is niet makkelijk gevonden. Op social media doen veel (sensationele) verhalen de ronde. En deze zijn lang niet altijd waar.

Om de bron achter de verhalen te kunnen achterhalen hebben bijna 900 journalisten zich verzameld in een 'open newsroom' op Google+. De journalisten in de newsroom komen uit verschillende landen en helpen elkaar in de groep aan betrouwbare informatie.

Google+

Wilde verhalen

Correspondent Davin Jan Godfroid noemde eerder al voorbeelden uit Rusland: "Iemand van de Russische luchtvaartautoriteit zegt dat het vliegtuig van president Poetin rond die tijd toevallig ook over dat gebied vloog (hij kwam uit Zuid-Amerika, was daar op bezoek geweest) en dat de Oekraïense regering van plan was geweest om dat uit de lucht te halen."

De vragen die de journalisten in de newsroom willen beantwoorden, gaan vooral over of de ramp een ongeluk of een aanslag was. Ook zijn er journalisten die willen weten of er misschien een verband is tussen het conflict in Gaza en het neerstorten van de MH17. Daarnaast wordt de rol van Rusland wordt veel besproken.

Iedereen kan journalist zijn

De groep op Google+ wordt een 'open newsroom' genoemd. En de naam verklapt het eigenlijk al: iedereen, dus ook niet-journalisten, kan informatie toevoegen of controleren.

De newsroom is een initiatief van het blog Storyful, dat al eerder dit soort open newsrooms opzette. In de andere newsrooms kunnen journalisten hun krachten bundelen om onder andere vragen rondom Gaza, MH370 en de burgeroorlog in Syrië te beantwoorden.

Google+

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl