NOS NieuwsAangepast

"Vliegtuigramp inspireert gewetenloze fraudeurs"

Oplichters proberen met zielige e-mails een slaatje te slaan uit de vliegtuigramp in Oekraïne. De fraudehelpdesk meldt dat ene 'Amin Harris' via Speurders.nl en een autoverkoopsite probeert mensen geld af te troggelen.

Zo beweert 'Amin' dat hij een Maleisische journalist is, die op de plek van de ramp een heel duur voorwerp heeft gevonden van een Nederlands slachtoffer van vlucht MH17. Hij heeft een medeplichtige uit Nederland nodig - jou dus - om het voorwerp te verkopen, de miljoenenopbrengst wil hij delen.

In een andere mail schrijft hij dat hij een gepensioneerde dokter uit Kuala Lumpur is, die zijn Nederlandse vrouw heeft verloren bij de ramp. 'Amin' zegt dat zijn vrouw op het punt stond veel geld over te maken naar een goed doel. Nu zij is omgekomen bij de ramp, wil hij haar laatste wens vervullen. De vraag is uiteraard of jij daar bij kan helpen. De complete mails lees je hier.

Oplichtingspraktijken

"Ga niet op dit soort voorstellen in!", schrijft de helpdesk op de website. "Dit is namelijk voorschotfraude. "De oplichters vragen volgens de helpdesk al snel om geld over te maken via money transfers van Western Union of MoneyGram. "Deze bureaus staan erom bekend voor oplichtingspraktijken te worden gebruikt."

De fraudehelpdesk waarschuwde zondag al dat fraudeurs de vliegtuigramp zouden gaan gebruiken om geld binnen te halen. Tot nu toe zijn er slechts twee meldingen binnengekomen, maar de helpdesk denkt dat er veel meer mensen dit soort mailtjes hebben gekregen: "We willen preventief waarschuwen."

Klikfraude

Maandag bleek ook al dat fraudeurs neppagina's maken op Facebook. Daarop staat een link naar een blog of een filmpje dat je nieuwe updates over de ramp belooft. Maar wanneer je op de link klikt, krijg je dubieuze advertenties te zien voor online gokken, vreemde producten en "How to make money fast".

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl