NOS NieuwsAangepast

Horeca 'gevaarlijkste' werkplek

Een (bij)baan is fijn voor je portemonnee, maar niet altijd zonder risico's. Afgelopen jaar liep 1 op de 15 werknemers in Nederland psychische of lichamelijke schade op tijdens werktijd.

Vooral jonge medewerkers, laagopgeleiden en werknemers in de horeca en de bouw lopen letsel op, op de werkvloer, blijkt uit onderzoek van het CBS en TNO.

Anderhalf keer groter

Voor werknemers onder de 25 jaar is de kans op een ongeval tijdens het werk bijna anderhalf keer groter dan voor werknemers van 25 jaar of ouder. Veel jongeren werken in de horeca en die bedrijfstak is volgens de cijfers de gevaarlijkste bedrijfstak met de meeste arbeidsongevallen. Goed nieuws voor de werkgevers: de jonge slachtoffers van arbeidsongelukken blijven minder vaak en minder lang thuis na een ongeval, dan oudere werknemers.

Ook laagopgeleiden lopen een grotere kans op werkgerelateerde blessures, want voor hen is de kans op een arbeidsongeval bijna twee keer zo groot als voor hoogopgeleiden: 8,2 % versus 4,3 % van de werknemers loopt letsel op.

Mannenkwalen

Omdat mannen vaker gevaarlijk werk doen, lopen zij eerder letsel op dan vrouwen. Toch is het verschil de afgelopen jaren afgenomen, nu door de crisis minder mannen werkzaam zijn in de bouw. De bouw is na de horeca de bedrijfstak met de meeste ongevallen op de werkvloer.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl