NOS NieuwsAangepast

Groeiend sinkhole in Florida

"Ik vertelde mijn man dat de weg was verdwenen. Hij dacht dat ik gek was geworden." Pepper Daniels woont vlakbij het meest recente sinkhole in Florida. "Plotseling begon alles naar beneden te zakken, alles bewoog. Toen heb ik de politie gebeld."

Hij blijft groeien, het sinkhole dat dit weekend ontstond in Spring Hill, Florida. Schattingen over de precieze grootte van het gat lopen uiteen van 15 tot 40 meter breed. Het zou 10 meter diep zijn. En dat kan gevaarlijk zijn: er is al een kruispunt opgeslokt en de autoriteiten vrezen dat straks ook een aantal huizen zal volgen.

Hernando County Sheriff's Office

Inwoners van vier huizen werden zaterdagavond al geëvacueerd, toen het gat zich uit het niets vormde. "Heel eng", vertelt een buurtbewoner aan ABC News. "Uit het niets ging de grond de lucht in. Het vloog recht de lucht in, leek te ontploffen, en viel toen allemaal neer."

Zwak gesteente

Florida heeft vaker te maken met sinkholes. Door geologische processen verdwijnt zwak gesteente waardoor flinke gaten in de bodem kunnen ontstaan. Meestal zijn die niet groter dan enkele meters.

De lokale nieuwsvoorziener Orlando Sentinel heeft een kaart waarop te zien is waar en hoe vaak er sinkhole-activiteit wordt waargenomen. In februari vorig jaar werd er nog een 36-jarige man opgeslokt, toen hij met slaapkamer en al in een groot gat in de grond verdween.

Florida Sinkhole Swallows Street in Spring Hill, Home Threatened http://t.co/EK7REclUxt pic.twitter.com/YYd4YmRVmo ? Twc iosqa (@Twciosqa) July 22, 2014

Hernando County reports no change in size to the latest sinkhole to threaten #Florida homes pic.twitter.com/cwzOI3XVnj Seni Tienabeso (@SeniABC) July 21, 2014

Home declared unsafe after sinkhole opens in Spring Hill http://t.co/cP1PN4uQGE pic.twitter.com/tRhp7LfsSI 970 WFLA (@970wfla) July 22, 2014

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl