NOS NieuwsAangepast

VN trekt aan de bel om vluchtelingen uit Gazastrook

Twee Israëlische 'flares' die richting Gaza zijn afgeschoten | AFP

Palestijnen zijn massaal uit hun huizen in de Gazastrook gevlucht door de aanvallen van Israël. VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA trekt aan de bel: het aantal vluchtelingen is in een dag verdubbeld tot meer dan 50.000, waardoor er een tekort dreigt aan hulpgoederen en opvangplekken.

Hamas-strijders en het Israëlische leger vechten op de grond een verbeten strijd uit. Zo meldt The Washington Post dat Hamas-strijders tevergeefs probeerden een met explosieven bepakte ezel naar Israëlische militairen te sturen. De partijen bestoken elkaar ook vanuit de lucht: terwijl Hamas steeds weer raketten richting Israël afvuurt, tergt Israël de Gazastrook met luchtbombardementen.

Israël begon donderdagavond met een grondoffensief in de Gazastrook. Het land wil onder meer tunnels in het gebied vernietigen, omdat zelfmoordcommando's van Hamas via die weg Israël zouden binnenkomen.

Weapons used by Hamas terrorists in their attempted massacre of Israeli civilians today pic.twitter.com/irMX8pXwl7 IDF (@IDFSpokesperson) 19 juli 2014

Veel zorgen over burgerslachtoffers

De luchtbombardementen maken veel burgerslachtoffers en daar zijn internationaal veel zorgen over. Volgens de Palestijnen zijn er sinds het begin van het offensief zeker 65 mensen omgekomen, waaronder deze vier kinderen die op het strand aan het voetballen waren. Het Israëlische leger meldt dat er vandaag ook een Israëlische burger is gedood door een raket van Hamas; eerder kwam al een militair om.

Palestijnse man draagt een baby die is omgekomen bij de bombardementen | AFP

Dieper de Gazastrook in?

Volgens Israël moeten ze de Gazastrook wel op deze manier aanvallen, omdat strijders van Hamas zich in huizen van burgers verschuilen en er wapens in dichtbevolkt gebied liggen. Volgens correspondent Sander van Hoorn wil het Israëlische leger mogelijk nog dieper de Gazastrook intrekken om de Hamas-installaties uit te schakelen. Zowel de Verenigde Staten als de Verenigde Naties maken zich dan ook grote zorgen dat het conflict nog verder uit de hand loopt.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl