NOS NieuwsAangepast

1500 euro boete voor negatieve recensie

Niet zo leuk als een kritische recensie van je restaurant als vierde zoekresultaat op Google verschijnt. Franse restauranteigenaars overkwam het, en ze spanden daarom een rechtszaak aan tegen de schrijfster van de recensie.

Google

'Een plek om te vermijden in Cap Ferret: Il Giardino', zo luidde de titel van het stuk. Door die titel was de recensie goed vindbaar in Google. En hoewel het stuk nog geen 500 keer is gelezen, is de recensie schadelijk voor het restaurant, zeggen de eigenaars.

"Mensen mogen kritisch zijn, maar er is een manier om dat te doen: met respect. Dat is hier niet het geval", reageert de eigenaresse in Franse media. En de rechter gaf hen dus gelijk: blogger Caroline Doudet kreeg een boete van 1500 euro en moest de titel aanpassen. Onterecht, vindt Doudet, en daarom haalde ze meteen de hele recensie weg.

"Het is dus een misdaad om met je artikel prominent in Google te staan", zegt Doudet tegen de BBC. Ze gaat niet in hoger beroep. "Ik wil niet weer nog weken in de stress zitten."

Precedent?

Kan elke Franse restauranteigenaar dankzij deze uitspraak met een slechte recensie bij de rechter aankloppen? Het antwoord is nee.

Volgens het Franse rechtssysteem is er sprake van een noodsituatie als de ene partij de andere partij buitenproportioneel schade berokkent. In dat geval kan de rechter per direct een beslissing nemen. En dit soort beslissingen mag niet gebruikt worden voor precedentwerking.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl