NOS NieuwsAangepast

Mysterieus zwart gat aan 'het einde van de wereld'

Russische onderzoekers waren op z'n zachtst gezegd verbaasd toen ze een enorm gat ontdekten in de grasvelden van Siberië. Vanuit een helikopter filmden ze de mysterieuze krater van tachtig meter breed.

.

Explosie

Hoe diep het gat is en hoe het is ontstaan, weet niemand. Sommige wetenschappers denken aan een inslag van een meteoriet, maar een andere mogelijkheid is een onderaardse explosie, als gevolg van de opwarming van de aarde.

Volgens de laatste theorie heeft een combinatie van gassen, zout en water voor een ontploffing gezorgd. Brandplekken rondom het donkere gat zouden daar op wijzen.

Einde van de wereld

Het gat is gevonden op het schiereiland Jamal en die naam betekent letterlijk 'het einde van de wereld'. Reden genoeg voor verschillende media om wat spannende theorieën uit de kast te halen, over aliens of een ufo-crash.

Waar het gat echt vandaan komt, wordt waarschijnlijk morgen duidelijk. "Een team van experts doet onderzoek naar het gat", meldt The Siberian Times. Het is belangrijk om te ontdekken wat de oorzaak is; het schiereiland is namelijk de bron van Russische gasexport naar Europa.

IJspegels

Het grote zwarte gat is niet het eerste opvallende natuurverschijnsel in Siberië van deze week. Een paar dagen geleden vielen er enorme hagelstenen uit de lucht. Mensen die lekker op het strand lagen of in de zee zwommen, moesten vluchten voor de enorme ijspegels die uit de lucht kwamen.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl