NOS NieuwsAangepast

"Mensonterende omstandigheden in Nederlands iPhone-reparatiebedrijf"

'Mensonterende' arbeidsomstandigheden, die we vooral kennen van de Chinese iPhone-fabrieken, lijken te zijn overgewaaid naar ons eigen Brabant. Bij het bedrijf Pegatron Services zouden acht werknemers zijn flauwgevallen doordat het bloedheet was op de werkvloer. De arbeidsinspectie onderzoekt de zaak.

Het van oorsprong Taiwanese bedrijf zit pas sinds dit voorjaar in Breda, schrijft BN De Stem. Honderden medewerkers zouden daar iPhones voor klanten over de hele wereld repareren.

Even afkoelen mag niet

Werknemers vertelden dat de leiding beloofd had om de werkvloer koeler te maken, maar dat is volgens hen nog steeds niet gebeurd. "Mensen mogen niet naar buiten om af te koelen", zegt vakbondsbestuurder Tjeerd Bakx. Hij heeft pogingen ondernomen om met de directie te praten "maar tot nu toe tevergeefs".

Pegatron Services heeft nog niet gereageerd op de kritiek van de werknemers. Het zijn allemaal uitzendkrachten die volgens Bakx te horen hebben gekregen dat ze beter kunnen vertrekken als ze ontevreden zijn. "Zo ga je niet met personeel om", aldus FNV Bondgenoten.

Studenten protesteren in Hong Kong tegen de slechte arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken van Foxlink, Pegatron en Wintek (2013) | EPA

Extreem veel uren

Pegatron is vaker in het nieuws gekomen vanwege de slechte arbeidsomstandigheden. Zo trok vorig jaar een mensenrechtenorganisatie aan de bel, omdat werknemers in China extreem veel uren moesten overwerken en soms niet betaald kregen. Foxconn, een ander bedrijf dat producten voor Apple maakt, ligt ook al jaren onder vuur vanwege de dramatische werkomstandigheden.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl