NOS NieuwsAangepast

Ex-hoofd Mossad: "ISIS gevaarlijker dan Hamas"

Een Israëlische tank bij de grens tussen Israël en Gaza - EPA

Na een mislukte wapenstilstand gisteren gaat het conflict tussen Israël en Hamas met veel geweld door. En toch zegt juist Elfaim Havely, ex-hoofd van de Israëlische inlichtingendienst, dat "Hamas misschien wel de minst slechte optie is voor Israël". Volgens hem is de islamitische terreurorganisatie ISIS een veel groter gevaar.

ISIS erger dan Hamas

In een interview met CNN zegt Halevy dat ISIS al actief is in Gaza, dat wordt bestuurd door Hamas - een terroristische organisatie die veel steun krijgt in de islamitische wereld. En Hamas is de mindere van vele kwaden, volgens Halevy.

"Hamas is een hele slechte optie, zonder twijfel. Maar er zijn slechtere opties dan Hamas. We weten al wat sommige van die opties zijn, met name eentje: ISIS - dat nu actief is in het Noorden van Iran en centraal Irak - heeft zijn tentakels in de Gazastrook." Een paar maanden geleden stond er op het interne netwerk van ISIS een filmpje, waarin ze rekruten uit Gaza halen, zegt Halevy.

In het programma Terzake van Canvas zegt de Belgische journalist Rudi Vranckx ook dat ISIS actief is in Gaza. "Er zijn intussen 17 splintergroepen geteld van Jihad die in de Gazastrook infiltreren om Hamas onder controle te houden. Doe Hamas helemaal weg, en je krijgt Jihad. Misschien krijg je een ISIS-bolwerk en dan ben je nog veel verder van huis."

Het huis van een Hamas-lid in Gaza werd vannacht gebombardeerd - AFP

Staakt-het-vuren

Israël heeft zijn pijlen vooral gericht op Hamas. Gisteren zou er een staakt-het-vuren komen, maar na zes uur schoot Hamas weer raketten af. Daarom wil de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook meer aanvallen uitvoeren.

Natanyahu blijft aan een wapenstilstand werken, zegt Halevy. "Volgens mij heeft de premier er weinig zin in op korte termijn verder te gaan dan luchtaanvallen en een grondgevecht hier en daar." Natanyahy wil volgens hem een verzwakte Hamas in Gaza houden, zodat Israël niet verantwoordelijk wordt voor de bevolking van de stad. Maar er is juist overleg met Hamas nodig, aldus Halevy. Anders komen er misschien extremere organisaties voor in de plaats.

Ontslag

De Israëlische minister van buitenlandse zaken, Danny Danon, vond een staakt-het-vuren helemaal niks. Na de eerste overeenkomst (die dus na zes uur werd geschonden) bekritiseerde hij de premier. Die ontsloeg Danon daarom gisteren.

Vandaag heeft de de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gezegd dat Israël het oorlogsrecht schendt, omdat het leger burgers en huizen bombardeert. HRW wil dat Israël onmiddellijk de aanvallen op niet-militaire doelwitten beëindigt.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl