NOS NieuwsAangepast

Nieuwe vakantiemailhack: stuur me geld op!

Een mailtje van vrienden: ze zijn gestrand op vakantie en hopen dat je geld kunt overmaken. Maar kijk uit, want dat mailtje kan zomaar van oplichters zijn. Tientallen mensen zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van deze internetoplichters, zegt de Fraudehelpdesk.

De criminelen hacken je Hotmail- of Gmail-account en kunnen zo bij je LinkedIn komen. Daar zoeken ze dus contact met familie of vrienden, door een zogenaamde vakantie-noodkreet. Daar staat in dat degene z'n paspoort of geld kwijt is, en of je even wat geld kan overmaken. "Je eigen netwerk wordt gekraakt", aldus de Fraudehelpdesk.

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Ingetrapt

Niet echt een geloofwaardige noodkreet, maar volgens de helpdesk zijn er wel mensen ingetrapt. "In twee weken hebben we meer dan 80 meldingen gehad van mensen op LinkedIn die een vreemd e-mailtje kregen." Een aantal van hen heeft dus inderdaad geld overgemaakt.

"Die mensen hebben dus een makkelijk te kraken e-mailaccount."

De truc bestaat al in het buitenland, maar duikt nu in Nederland op, zegt de Fraudehelpdesk, vooral in combinatie met LinkedIn. Het criminele netwerk zit waarschijnlijk in Engeland, omdat alle verzoeken uit Engelse steden komen.

What to do?

"Check check check, al ziet het er nog zo betrouwbaar uit", dat is het advies van de helpdesk. "Bel altijd even met die 'vrienden' die geld nodig hebben."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl