NOS NieuwsAangepast

Talentje mag met beurs naar buitenland

Studeren in het buitenland en nog geld toe krijgen ook. Klinkt goed? Vandaag verschijnt een brief van minister Jet Bussemaker dat dit plan er komt. Maar let op: alleen als je genoeg talent hebt krijg je een beurs om de grens over te gaan.

Binnen- en buitenlandse studenten

Er wordt 5 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor studieverkeer tussen landen. Daarvan komt de helft van Nederlandse universiteiten en hogescholen en de andere helft van het ministerie van Onderwijs. Daaruit wordt een beurs van 5000 euro per student betaald.

Het plan om buitenlands studietalent naar Nederland te halen, ligt al veel langer op tafel. Prima, vond minister Bussemaker, maar dan moet ook de Nederlandse student ervan kunnen profiteren. Zowel binnen- als buitenlandse studenten mogen dus zo'n beurs aanvragen.

Talentje

Die beurs krijg je niet zomaar. Hij is uitsluitend bedoeld voor de getalenteerde student. Maar wanneer ben je dat? "Dat is iets wat de universiteiten en hogescholen zelf bepalen", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Instellingen zijn nu bezig om criteria op te stellen waar studenten aan moeten voldoen om een beurs te krijgen. In het najaar zullen die bekend worden."

Of je een talentje bent, wordt dus in elk geval bepaald door de Nederlandse instelling waar je aan studeert of gaat studeren. Of de buitenlandse universiteit of hogeschool daar ook iets over te zeggen heeft, is nog niet duidelijk.

Mbo

Er wordt niet alleen geld gestoken in het hoger onderwijs, maar ook mbo-instellingen worden gestimuleerd tot meer internationale samenwerking. Daarvoor krijgen ze ook een bedrag van 5 miljoen euro. Daarmee kunnen studenten bijvoorbeeld een stage of een Nederlandse opleiding volgen in het buitenland.

Internationale ervaring is belangrijk voor studenten, schrijft minister Bussemaker. Werkgevers hechten er volgens haar veel waarde aan, maar het helpt ook de student kritisch en zelfstandig te worden.

Het is zeker dat de regeling er komt. Vanaf het schooljaar 2015/2016 kunnen studenten de beurs aanvragen. Duizend studenten per jaar krijgen er ook echt een toegewezen.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl