NOS NieuwsAangepast

Dienstplicht roept: Israëli's niet naar Tomorrowland

Komend weekend is Tomorrowland in het Belgische Boom, maar veel Israëli's hebben nu andere dingen aan hun hoofd: de dienstplicht in Israël. Volgens de Gazet van Antwerpen en de VRT annuleren Israëli's massaal hun tickets voor het dancefestival.

Flickr: Kevin Verkruijsen

Ze zijn opgeroepen door het Israëlische leger. Normaal komen veel jongeren uit Israël naar Tomorrowland en dit jaar zouden 1061 met een speciale partyflight komen. Maar nu regent het dus afzeggingen.

De Israëli's mogen het land niet uit omdat ze mogelijk nodig zijn in het conflict met Hamas.

Dienstplicht

In Israël moeten bijna alle 18-jarigen, zowel jongens als meisjes, minimaal 2 jaar het leger in. Voor ultraorthodoxe joden geldt dat niet, die hebben een vrijstelling - nog. Premier Benjamin Netanyahu heeft de wet zo aangepast dat niet alle ultraorthodoxe joden nog vrijgesteld worden. De vrijstelling was er om het aantal geestelijken na de Holocaust weer snel op peil te krijgen.

De hele goeie studenten hoeven nog steeds niet, zo'n 1800 andere mannelijke studenten moeten na de wetsverandering wel in dienst. Maar dat kan nog jaren duren.

RTR

De kwestie lag al een tijd gevoelig in het land. Veel moderne joden vonden het niet eerlijk dat zij wel lang in dienst moesten, terwijl hun ultraorthodoxe leeftijdsgenoten aan de bijbelstudie mochten. Ongeveer een kwart van alle studenten in Israël is ultraorthodox.

Staakt-het-vuren

Momenteel wordt overlegd over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Hamas voelt niets voor een bestand, Israël inmiddels wel. Ook de Palestijnse president Abbas reageert positief op het bemiddelingsvoorstel dat van Egypte komt. Hij hoopt dat Hamas alsnog ja zegt om zo verder bloedvergieten te voorkomen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl