NOS NieuwsAangepast

Waar waren de protesten tijdens het WK?

Het WK zit erop, het zwarte voetbalgat is daar. Volgens sommige mensen was dit het leukste, en misschien wel het beste WK ooit. De voetbalfans hebben zich goed vermaakt, maar nog steeds leven veel Brazilianen in armoede. Daarom rekende de wereld ook op protesten tijdens het WK. Maar die bleven grotendeels uit. Hoe kan dat?

Brazilianen demonstreerden tijdens de 'Dag van het Verzet tegen het WK Voetbal' in verschillende steden tegen de hoge kosten van het WK.

Protesten, toch?

Waarom zoveel geld uitgeven aan een WK, terwijl het onderwijs, de ziekenhuizen en huizen dat geld hard nodig hebben? Dat vroegen veel Brazilianen zich af. Dus volgden er in de maanden voor het WK protesten. En daar doken de media natuurlijk op.

"Vantevoren dachten we dat de organisatie slecht zou zijn, maar dat ging eigenlijk heel erg goed. We dachten dat het elftal van Brazilië goed zou spelen, en dat viel dan weer tegen."Marc Bessems

Daardoor ontstond een verkeerd beeld, legt Marc Bessems, onze correspondent in Zuid-Amerika, uit. "De Brazilianen rekenden helemaal niet zo op die protesten. De demonstraties vlak vóór het WK waren relatief klein, daar kwamen niet meer dan 500 of 1000 mensen opdagen."

Heel verbaasd over het rustig verlopen WK hoeven we niet te zijn, zegt Bessems. "De enige kleine verrassing is misschien dat de protesten niet groter werden tijdens het WK." Maar waarom dan?

Onvrede

"De echt grote protesten waren in juni vorig jaar, maar die zijn sindsdien alleen maar kleiner geworden. Mensen waren het geweld, het vandalisme zat. Vlak voor het WK laaide het even op, omdat vakbonden hun kans schoon zagen. Maar je kan alleen voor het WK begint, dreigen het te verstoren om iets af te dwingen."

"De Brazilianen die zeiden: 'Er komt geen WK'- tsja, iedereen snapt wel dat het WK er sowieso ging komen."Marc Bessems

Daarnaast waren de protesten niet al te best georganiseerd. "Het was gefragmenteerd, iedereen streed voor z'n eigen dingen. Dat is lastiger organiseren, en qua marketing niet erg handig."

Graffitikunstenaar Banky tweette deze foto gisteren. De bijbehorende tekst: #WorldCupFinal.

Zwart-wit

Toch is het niet zo dat de Brazilianen het geld opeens goed besteed vonden. Uit opiniepeilingen blijkt dat meer dan de helft van de Brazilianen niet blij is dat hun land het WK organiseerde. Toch is die onvrede niet omgezet in protesten.

Wint de voetballiefhebber het in Brazilië dus van de demonstrant? "Dat is toch te zwart-wit", zegt Bessems. "Maar veel Brazilianen hebben toch vooral voetbal gekeken, al zijn ook veel voetballiefhebbers ontevreden."

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl