NOS NieuwsAangepast

Vantablack is het zwartste zwart ooit

Maak kennis met het zwartste zwart dat je ooit gezien hebt. Dit is Vantablack:

Zwarter dan dit wordt het niet, claimt het bedrijf achter Vantablack. Dit materiaal absorbeert bijna al het licht. Slechts 0,035 procent wordt weerkaatst, en dat is een nieuw wereldrecord.

Vantablack is zo zwart dat het menselijk oog vormen niet meer goed kan onderscheiden. Als je een jurkje van Vantablack voor iemands ogen zou verkreukelen, zou je dat niet zien - de jurk zou er nog net zo diep- en diepzwart uitzien als daarvoor.

Als je een vrouw zou zien lopen met een jurk van Vantablack, zou het net zijn of haar hoofd en ledematen in de lucht om een soort jurkvorming gat zweven, schrijft The Independent. Dit is ongeveer hoe een zwart gat eruit moet zien, zeggen wetenschappers.

Het bedrijf achter Vantablack, Surrey Nanosystems, ontwikkelt Vantablack op aluminiumfolie, zoals in het plaatje hierboven. Je verwacht op die foto kreukels te zien, net als in de folie, zegt Ben Jensen, hoofd van de technische afdeling van het bedrijf. "Maar het is alleen maar zwart, als een leeg gat. Het ziet er gewoon zo raar uit."

Using nanotubes, researchers have created #Vantablack a new material compared to a black hole http://t.co/QDx85XDqMr pic.twitter.com/s4InWKIu4O ?Girl from Ipanema? (@srtadrenaline) 14 juli 2014

Nanobuisjes

Vantablack wordt gemaakt van hele kleine nanobuisjes, duizend keer dunner dan een menselijk haartje. Die zijn zo dun dat lichtdeeltjes niet een buisje in kunnen, alleen maar ertussen. Het grootste deel daarvan weerkaatst heen en weer tussen de buisjes en wordt geabsorbeerd, en maar heel klein deel uiteindelijk wordt toch weerkaatst.

Het voorbeeld met de jurk is leuk, maar niet heel realistisch volgens het bedrijf. Niet geheel verrassend is Vantablack nogal prijzig, al wil Ben Jensen niet zeggen hoe prijzig precies.

Vantablack is niet alleen cool. Het leger is uiteraard geïnteresseerd. En je het gebruiken om camera's te kalibreren die foto's nemen van oude objecten in de ruimte. Daarnaast geleidt het hitte zeven keer beter dan koper en is het tien keer zo sterk als staal.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl