NOS NieuwsAangepast

Wales is het Hawaï van Groot-Brittannië

.

Tja, als je dit soort filmpjes voorbij ziet komen op Facebook of YouTube dan willen we allemaal wel een surfheld zijn. Voor velen blijft het bij dromen, want er zijn genoeg smoesjes te verzinnen om nooit op een board te klimmen. Gelukkig worden er oplossingen verzonnen: in Wales nota bene.

Want als ze er ergens van balen dat ze niet kunnen surfen, is het blijkbaar in Wales. Dus bouwen ze daar een kunstmatig surfstrand, in een oude aluminiumfabriek. Er komt een enorm golfslagbad, waar ervaren surfers ieder uur 13 perfecte surfgolven voorgeschoteld krijgen. Die zijn zo'n twee meter hoog. Er komt ook een beginnersmeertje.

.

Volgens de ontwikkelaars staat surfen bij veel mensen op de bucketlist: "Het is een groeisport", zegt bedenker Andy Ainscough. Het complex moet ook het toneel worden van surf-kampioenschappen, die traditioneel geplaagd worden door wisselende golven. Consistente golven moeten de sport eerlijker en spannender maken.

Wie weet wordt surfen dan een echte wereldsport, hoopt de voorzitter van de surfbond: "Surfen kan hierdoor misschien ooit Olympisch worden", zegt Fernando Aguerre. Er zijn ook plannen voor surfbaden in Australië, Portugal, China, Rusland en Hawaï. Wereldwijd beoefenen nu zo'n 23 miljoen mensen de sport.

Tot die tijd gaan wij oefenen op te blijven staan op een surfboard. Dat kan gewoon in Noordwijk. Daar krijg je naast een board ook een peddel mee, want staand peddelen is volgens het ANP 'de zomerhit van 2014'. Minder spectaculair dan het eerste filmpje, maar je hebt geen golven nodig.

ANP

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl