NOS NieuwsAangepast

Oekraïense president eist wraak

Een pro-Russische militant met een raketwerper - AFP

"Geen enkele terrorist zal zijn verantwoordelijkheid ontlopen", zegt de Oekraïense president Porosjenko. Hij wil zich wreken op de pro-Russische separatisten die vanochtend een grenspost in Oekraïne aanvielen.

Bij de aanval vielen 19 doden en tientallen gewonden; er werd een lanceerinstallatie gebruikt die in 20 seconden veertig raketten afvuurt. Porosjenko reageert met duidelijke taal: "Voor het leven van elke militair zullen zij met tientallen en honderden van hun eigen mensen terugbetalen. Geen enkele terrorist zal zijn verantwoordelijkheid ontlopen, elk van hen krijgt wat hij verdient."

Remains of 1st brigade 79th regiment. #Ukraine #ATO pic.twitter.com/aoZNMunHXw lennutrajektoor (@lennutrajektoor) 11 juli 2014

Volgens onze correspondent David Jan Godfroid maakt de actie van de separatisten onderhandelingen tussen de partijen nog moeilijker dan ze al waren, want Porojsnko wil dat de separatisten alle wapens neerleggen. "Dat is tegen het zere been van Rusland en natuurlijk helemaal van de separatisten. Die gaan absoluut niet aan tafel zitten als het inleveren van de wapens een eis is", zegt Godfroid.

De kans was al niet groot, maar een spoedig staakt het vuren is nu helemaal uitgesloten in Oost-Oekraïne David Jan Godfroid (@djmoskou) 11 juli 2014

Vandaag is ook een rapport van Amnesty International verschenen over martelingen en ontvoeringen in Oekraïne. Het gaat vooral om acties van de separatisten, die veel activisten, demonstranten en journalisten grijpen. Het rapport begint met een beschrijving van een gemartelde vrouw:

Op de foto: een beschadigde brug in Oekraïne - AFP

Volgens Amnesty International is er in Oekraïne een "informatievacuüm", omdat journalisten en waarnemers ontvoerd worden. Dat maakt het moeilijk om een goed beeld te krijgen van de misdaden in het land.

Op de foto: een in een gevecht vernietigd huis in Oekraïne - AFP

Hoeveel mensen er inmiddels zijn ontvoerd, is niet duidelijk. Er worden veel verschillende cijfers genoemd. Amnesty heeft een lijst met meer dan 100 namen van gevangen genomen burgers. De regering van Kiev noemt 500 gevallen en de Verenigde Naties heeft het over 222 ontvoeringen in de afgelopen drie maanden.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl