NOS NieuwsAangepast

Online gokje wagen? Vanaf 2015 niet meer stiekem

Een potje pokeren, blackjacken of nog snel een gokje wagen op de WK-finale. Dat is nu nog verboden, maar vanaf 2015 niet meer. Vandaag is het kabinet het eens geworden over een wetsvoorstel van Staatssecretaris Teeven, waarin aanbieders van gokwebsites een vergunning krijgen om gokspellen aan te bieden. "Spelers zijn nu nog aangewezen op het illegale aanbod, waar weinig toezicht op mogelijk is", zegt Teeven. "Het doel is om 80 procent van de ongeveer 800.000 online gokkers te laten overstappen naar legale goksites."

Het voorstel gaat nu naar de Tweede Kamer. Daarna moet het nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

ANP

Gokken mag, maar onder voorwaarden

Gokwebsites die een vergunning willen moeten zich straks wel aan bepaalde voorwaarden houden. Zo moeten ze onder andere over het bruto spelresultaat 20 procent kansspelbelasting betalen. Met dit geld kan de aanpak van gokverslaving worden betaald. Op deze manier wil Teeven oplichting, corruptie, witwassen en verslaving binnen de gokwereld voorkomen.

De PvdA vindt 20 procent kansspelbelasting eigenlijk te laag, maar Teeven is bang dat legaal gokken minder aantrekkelijk wordt als dit percentage hoger is. Spelers kiezen dan misschien alsnog voor illegale websites.

ANP

In het eerste wetsvoorstel was afgesproken dat internetproviders verplicht konden worden om websites zonder een vergunning te blokkeren. Internetjurist Bart Schemer zei vorig jaar tegen NOS op 3 dat dit wel een vrij ingrijpende maatregel is.

Maar als de nieuwe wet straks in 2015 ingaat kan de kansspelautoriteit illegale gokwebsites gaan bestraffen. "Dit kan bijvoorbeeld door een boete op te leggen, maar ook door websites te gaan blokkeren", zegt een woordvoerder van Staatssecretaris Teeven.

door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl