NOS NieuwsAangepast

Google Glass besturen met je hersenen

Iemand gebruikt Google Glass met de MindRDR-app en extensie - This Place

Niks geen "OK Glass, Take a Picture". Gewoon naar iets kijken is genoeg om een foto te maken met de app MindRDR: daarmee kan je de Google Glass-bril met je hersenactiviteit besturen. Een beetje dan.

Met de app kan je op dit moment alleen foto's maken en delen. Door je ergens op te concentreren, maakt Google Glass een foto voor je. Door je nog een keer te concentreren deel je de foto daarna; door nergens hard op te focussen en te relaxen gooi je de foto weg.

Telekinese

Volgens techredacteur Elger wordt er veel onderzoek gedaan naar dit soort hersenbesturing, wat veel interessante mogelijkheden kan opleveren. Maar hoeveel zo'n app echt kan, is nog afwachten. "De app kan je gedachten niet lezen, maar alleen je hersenactiviteit. Het is erg moeilijk om daar veel onderscheid in te maken."

Het is dus moeilijk om te zien wat hersenactiviteit precies betekent. Een foto maken, een belletje plegen, iets opzoeken; het is lastig om iemands bedoeling uit hersendata te lezen. En het is niet duidelijk hoe MindRDR dat precies wil doen.

Volgens Chloe Kirton, het creatieve brein achter MindRDR, kan de app straks mensen met een ziekte helpen om makkelijker te communiceren. Natuurkundegenie Stephen Hawking praat al met This Place over de mogelijkheden van de app, zegt Kirton.

Iemand gebruikt de MindRDR-app - This Place

Sciencefiction

Als je MindRDR wil gebruiken, moet je bereid zijn er wat raar uit te zien: je draagt dan niet alleen de Google Glass, maar ook een apparaat op je voorhoofd dat je hersenactiviteit leest. Een hoog sciencefiction-gehalte dus.

Mocht je al een Google Glass hebben én ergens een Neurosky MindWave Mobile hebben liggen (bij elkaar meer dan 1300 euro), dan kan je de app gratis downloaden. De rest moet het voorlopig doen met de filmpjes.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl