NOS NieuwsAangepast

Gehandicapte student strijdt voor beter OV

Ben je gehandicapt, woon je in Italië en wil je met de trein? Dan heb je vaak pech. Want als je meewilt met de trein moet je dat vaak al een dag van te voren regelen. Een gehandicapte Italiaanse student begon als protest de hashtag #VorreiPrendereilTreno, wat 'ik wil graag met de trein' betekent. De hashtag is nu al zo'n 5000 keer gebruikt op Twitter, meldt de BBC.

The disabled student in #Ita who would like to take the train. http://t.co/ITQMFPqlGg #VorreiPrendereilTreno pic.twitter.com/Utq4NXcwYX BBC Trending (@BBCtrending) 9 juli 2014

De 22-jarige Melio benadrukt tegen de BBC dat hij de actie niet alleen voor zichzelf is begonnen, maar voor iedere gehandicapte die in Italië met het openbaar vervoer wil.

"Door de bus ben ik nog vrijgezel!"

De student werd zo'n twee weken geleden geïnspireerd door een tweet van de voormalige Italiaanse minister van Onderwijs. In de tweet vertelde zij over de prachtige rit die ze op met de trein aan het maken was. Melio beantwoordde de tweet met de opmerking dat het voor mensen met een handicap heel moeilijk is om de trein te nemen. De hashtag die hij gebruikte in de tweet werd daarna door veel mensen overgenomen.

The student leading Italy's fight for disabled access @iacopo_melio http://t.co/ydZZKrgTno #vorreiprendereiltreno pic.twitter.com/2WrZTtoWz4 Cordelia Hebblethwai (@CordeliaHeb) 9 juli 2014

Na de tweet besloot Melio een blog te schrijven over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Italië. In deze blog geeft hij onder andere de bus de schuld dat hij geen vriendin heeft: "Door de bus ben ik nog vrijgezel!" Het niet kunnen reizen met het openbaar vervoer maakt het voor hem extra moeilijk om nieuwe mensen te ontmoeten, schrijft de student.

Dat de hashtag zo'n succes zou worden, had Melio niet verwacht, zegt hij tegen de BBC. Maar volgens hem zijn we er nog lang niet: "Het is belangrijk dat de strijd niet hier eindigt. Eerst moeten we concrete resultaten bereiken."

#vorreiprendereiltreno #frecciabianca #trenitalia perché non possono salirci tutti??? io sono con @iacopo_melio pic.twitter.com/ZdNzKgd4N3 Irene Cafarelli (@IreneCafarelli) 8 juli 2014

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl