NOS NieuwsAangepast

Oranjefan 1,5 kilo zwaarder na het WK

Woensdag mogen we weer! Om tien uur 's avonds zit de gemiddelde Nederlander weer op de bank. Maar wel anderhalve kilo zwaarder dan aan het begin van het WK.

Want voetbal kijken doe je natuurlijk niet alleen. Je trouwe vrienden zijn er ook: een liter bier per uur, een halve zak chips en vijf bitterballen. Dat is wat de doorsnee Oranjesupporter naar binnen werkt als Nederland speelt op het WK.

Een bitterballetje maakt het gelukkig wel extra gezellig | ANP

12 miljoen kilo

Onderzoeksjournalist Harm Oving vertelt in Radio Brasil dat de 8 miljoen Oranjefans samen ongeveer 12 miljoen kilo aankomen. Dat is zo'n 1,5 kilo per persoon. Het grote probleem zit hem in het 'zitten'. De meeste Nederlanders kijken het WK gewoon thuis op de bank. En hoewel er tot nu toe altijd wel wat te juichen viel, zit je eigenlijk gewoon de hele avond stil. "TV kijken is zo'n waardeloze activiteit dat zelfs tijdens het slapen je hersens meer werk doen", zegt Oving.

Alcoholist?

Die extra kilootjes zitten hem niet alleen in de bitterballen en chips. De 2,5 liter bier per avond tikt ook lekker aan: meer dan 1000 calorieën per avond. Niet goed voor het zomerlijf dus. En dan kan je volgens dit Britse onderzoek ook nog eens worden bestempeld als alcoholist. Geef maar eens antwoord op de volgende twee vragen:

- Drink je minstens een keer per maand zes of meer glazen alcohol op één gelegenheid?

- Heb je het afgelopen jaar spijt gehad van een dronken uitspatting?

Als je op beide vragen 'ja' antwoordt, heb je mogelijk een drankprobleem óf loopt je het risico een probleem te ontwikkelen, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leicester. Volgens de wetenschappers zijn deze twee vragen een snelle en efficiënte manier voor huisartsen om te achterhalen of een patiënt een alcoholprobleem heeft.

ANP

Domper

Al met al is het WK dus niet echt gezond. "Voor de gezondheid van Nederland is het beter als we woensdag naar huis gaan", aldus Oving.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl