NOS NieuwsAangepast

Verdachte bekent moord op Palestijnse jongen

Drie vermoorde Israëlische tieners, een vermoorde Palestijnse tiener én een mishandelde Palestijns-Amerikaanse tiener. De afgelopen maand is het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden flink opgelaaid. De moord op de Palestijnse tiener zou een wraakactie zijn voor de moord op de Israëlische jongens. Gisteren zijn in beide zaken verdachten opgepakt.

Palestijnse jongen

De Israëlische politie heeft zes verdachten aangehouden voor de moord op de Palestijnse jongen Mohammed Abu Khdair (16). Eén van de verdachten zou hebben bekend. Israëlische kranten melden dat de moord waarschijnlijk is gepleegd vanuit nationalistisch oogpunt.

De tiener werd woensdag ontvoerd. De ontvoering is volgens de ouders op beeld vastgelegd. Een paar uur na zijn ontvoering werd hij dood gevonden in een bos buiten Jeruzalem. Gisteren werd bekend dat de jongen levend is verbrand. Er zijn rooksporen in zijn longen gevonden, waaruit blijkt dat hij rook heeft ingeademd en dus nog leefde toen hij werd verbrand. Ook is de jongen met een stomp voorwerp tegen zijn hoofd geslagen. Dit zeggen de artsen die hem hebben onderzocht. Veel Palestijnen denken dat de jongen is vermoord door Israëliërs.

Mohammed Abu Khdeir | Twitter.com/LinahAlsaafin

Israëlische jongens

De moord op de Palestijnse Mohammed zou een wraakactie zijn geweest voor de drie vermoorde Israëlische tieners die eerder deze week dood werden teruggevonden. Gilad Sha-aar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) verdwenen op 12 juni toen ze aan het liften waren. Van deze ontvoering is een geluidsfragment naar buiten gebracht: Gilad belde vlak na de ontvoering de politie.

Ook in deze zaak is zondag een verdachte opgepakt: een inwoner van Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Het huis van de verdachte is een paar dagen geleden door het leger met de grond gelijkgemaakt. Ze zijn nog op zoek naar twee andere Palestijnse verdachten, die al dagenlang worden vermist.

Neefjes

Zaterdag werd bekend dat op internet een video rondgaat waarop te zien is hoe de 15-jarige Tariq abu Khdair zwaar wordt mishandeld. De beelden zijn heftig. Waarschijnlijk wordt de jongen mishandeld door Israëlische agenten. Toevallig: de mishandelde jongen is een neefje van de vermoorde Palestijnse jongen.

De moeder van Tariq Abu Khdair met een foto van haar zoon | AFP

Amerikaan

De mishandelde jongen is van Palestijnse afkomst, maar een Amerikaans staatsburger. Hij was in Jeruzalem op familiebezoek. Zijn vader zegt dat zijn zoon zomaar werd gearresteerd en dat hij zich niet verzette bij zijn arrestatie. Maar volgens Israël heeft de jongen tijdens rellen met molotovcocktails gegooid naar Israëlische militairen.

De vader liet op foto's zien hoe zijn zoon is toegetakeld: zijn gezicht is bont en blauw, en opgezwollen. De islamitische gemeenschap in Florida, waar de familie vandaan komt, klopte bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan om de jongen vrij te krijgen.

Tariq abu Khdair bij het verlaten van de gevangenis | AFP

Vandaag werd hij vrijgelaten, maar hij staat nog wel onder huisarrest.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl